Omyl srdcí (1939)

Omyl srdcí (Irrtum des Herzens)
70 %
 
 

Irrtum des Herzens

Další název: Schwester Angelika; Der 24. Dezember (prac. název)

    Žánr: drama / romantický
    Země: Německo - předválečné
    Délka: 93 min., 2545 metrů
"Omyl srdcí". V tomto německém filmu se objevuje opět trojúhelník, tentokrát ještě nemanželský: slavný, lidumilný chirurg, jehož již po tři léta tajně miluje mladá, půvabná ošetřovatelka, a letec mladistvě výbojný, v jehož náručí příliš rychle a psychologicky ne dostatečně zdůvodněně nalézá útěchu v osamělosti Štědrého večera táž mladá žena. V čem tedy byl omyl jejího srdce?

To se snaží rozřešit film ve svém dalším vývoji. Řešení bylo klidné a nenásilné, nakonec i docela zdůvodněné, zejména proto, že se tu srážejí vesměs lidé dobrých, až ušlechtilých povah, kteří by si neradi ublížili. V popředí je zmíněná trojice: lékaře hraje klidný, vážný, i v citových konfliktech se ovládající Paul Hartmann, ošetřovatelku Leni Marenbachová, která přes oduševnělý výraz nestačila vždy na vyjádření citových přelomů, letce jako běžný typ výbojného mladého muže, neostýchavého, ale pak tvale zamilovaného, představoval Hans Söhnker. Sympatickou postavu stárnoucí ošetřovatelky, která v lásce k cizím dětem nalezla nedokonalou útěchu za nesplněnou touhu po vlastním dítěti, vytvořila Käthe Dorschová.  Autor: Asmodej

režie:
Bernd Hofmann, Alfred Stöger (spolurežie)
 
 
hraje:
Paul Hartmann (profesor Reimers), Leny Marenbach (Angelika), Hans Söhnker (kapitán letu van Santen), Käthe Dorsch (vrchní), Grethe Weiser (Therese), Walter Janssen (dr. Erwin Büttner), Alice Treff (Erika Büttnerová), Karl Etlinger (dr. Leitgerber), Albert Florath (Steinmeyer), Josefine Dora (Mikuláš (Nikolaus)), Karl Ludwig Schreiber (Konrad Reimers), Werner Pledath (dr. Eickstädt), Wilhelm Bendow (průvodčí v tramvaji), Wolf Ackva (dr. Smolny), Reinhold Bernt (dr. Reithofer), Arthur Fritz Eugens (Helmuth), Richard Ludwig, Hans Joachim Schölermann, Willi Schur (hostinský v kantýně), Albert Venohr, Ewald Wenck (kočí), Helene Westphal, Elfriede Jaene (Maria)
 
 
námět:
Alexander Lix (nápad), Walter Forster (nápad)
 
 
scénář:
Bernd Hofmann, Alexander Lix
 
 
kamera:
Georg Bruckbauer
 
 
hudba:
Clemens Schmalstich
 
 
výprava-architekt:
Robert A. Dietrich, Artur Günther
 
 
střih:
Carl Forcht
 
 
zvuk:
Fritz Seeger
 
 
zástupce vedoucího výroby:
William Zeiske
 
 
producent:
Karl Schulz
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.