Ohnivé ženy (1984) [TV inscenace]

Ohnivé ženy
71.3 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Délka: 75 min.
„První díl z třídílné duchařské komedie o dvou středověkých čarodějnicích.“
Když ji on nechtěl, vzala se hůl nebo laskavec, ve vážnějších případech pomohl kámen lásky. Když ji chtěl až moc, podstrčil se mladíkovi extrakt z pelyňku, svízele a anýzu trochu přiostřený pálenkou... Manželské recepty na první pohled jednoduché a zřejmě i velmi účinné, soudě podle postihů těch, kteří se čarodějnou alchymií tajně zabývali. Za spolčování s nečistými silami a posedlost ďáblem se ještě před třemi sty lety posílalo do šatlavy nebo odsuzovalo k trestu smrti upálením. Právě takový osud potkal Magdalenu, farskou kuchařku, a Martu, vdovu po parukáři. Jako čarodějnice byly odsouzeny, aby jejich duše navěky bloudily bez útěchy. Popravě přihlížející farář hned na místě vyslovil obavu, aby se duším nepokojných ženštin nepodařilo nalézt nové tělesné schránky. Stalo se tak přesně za tři sta třináct let, kdy se Magdalenině a Martině duši podařilo "vtělit" do tělesných schránek dvou moderních žen...

Komedie o dvou čarodějnicích, upálených ve středověku, které po dlouhém bloudění na místě upálení se konečně převtělí do dvou moderních žen. Do manželské poradny městečka mají nastoupit dvě doktorky psychologie. Při příjezdu zahynou při autohavárii a naše čarodějnice vstupují do jejich těl. Vedou manželskou poradnu s neobyčejným úspěchem. Vyřeší např. složitý případ místního lékaře, jehož vztah k osamělé ženě s pubertálně žárlící dcerou vypadal beznadějně. Autorka s humorem konstatuje, že ženy všech století mají mnoho společného, že mentalita ženy se stoletími nemění. Když naše "ohnivé ženy" použijí moudrost a zkušenost zažitou několika stoletími, mohou rozumět a řešit i problémy a spory dnešních moderních lidí.

Další díly duchařské trilogie o proměnách dvou středověkých čarodějnic: Ohnivé ženy se vracejí a Ohnivé ženy mezi námi.

režie:
Zdeněk Podskalský
 
 
hraje:
Jana Hlaváčová (Marta - vdova po parukáři), Dagmar Havlová (Magdalena - farská kuchařska), Josef Bláha (Jonáš), Karel Roden (Jirka / Janek), Eva Horká (zdravotní sestra Zuzka), Jan Kanyza (Vondrák), Jana Brejchová (Eva), Zuzana Bydžovská (Berta), Ladislav Potměšil (předseda), Božena Fixová (Jirkova matka), Bohuslav Čáp (kněz), Jan Pohan (inkvizitor)
 
 
námět:
Hermína Franková
 
 
scénář:
Hermína Franková
 
 
kamera:
Petr Polák
 
 
hudba:
Vítězslav Hádl
 
 
výprava-architekt:
Leopold Zeman (výtvarník scény)
 
 
kostýmy:
Irena Greifová (výtvarník kostýmů)
 
 
střih:
Jana Malásková
 
 
zvuk:
Hugo Markes
 
 
II. kamera:
Jan Novák, Bohuslav Kudláček, Michal Schauer
 
 
masky:
Josef Adamička, Zuzana Báťková
 
 
dramaturgie:
Jana Dudková
 
 
asistent režie:
Zuzana Fialová
 
 
spolupráce:
Naďa Šťastná, Michaela Košťálová
 
 
vedoucí výroby:
Jiřina Pokorná-Makoszová
 
 
skript:
Zuzana Folkertová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.