Odysseus (1954)

Odysseus (Ulisses)
72.5 %
 
 

Ulisses

Další název: Die Fahrten des Odysseus

    Žánr: dobrodružný / fantasy
    Země: Itálie / Spojené státy americké
    Délka: 130 min.
POZOR, SPOILER!

Zatímco se v paláci na Ithace scházejí nápadníci věrné Penelope, král Odysseus podstupuje strastiplnou cestu k domovu. Po zničení Troje si král znepřátelí boha moří Neptuna, když shodí jeho sochu přes palubu, aby zachránil loď v bouři. Neptun se mstí a vystavuje Odyssea největším nebezpečím, kterým král čelí statečností a svou chytrostí.

A tak se musí Odysseus vypořádat s kykplopem Polyphemusem, kterého oslepí a v ovčích kůžích se svými muži uteče ze zajetí. Musí odolat vábení Sirén a lásce kouzelnice Kirké, která promění jeho muže v prasata. I když mu Kirké slibuje nesmrtelnost, uprchne král na voru. Ztroskotá na pláži ostrova, kde ho zachrání královská dcera Nausicaa a zamiluje se do něho. Odysseus ztratí paměť a když jí znovu nabyde, odhalí svou totožnost. Král Alcinoo mu poskytne novou loď k návratu na Ithacu..

Do svého paláce se Odysseus vrací v převlečení za žebráka a předstírá, že je starým přítelem nezvěstného krále. Pozná ho nejprve jeho starý pes Argus a poté jeho syn Telemachus. Druhý den se v paláci Odysseus zúčastní střelecké soutěže a jenom jemu se podaří napnout jeho starý luk. Pak se již může obejmout s věrnou Penelope.  Autor: curil

režie:
Mario Camerini, Mario Bava
 
 
hraje:
Kirk Douglas (Ulysses), Silvana Mangano (Circe / Penelope), Anthony Quinn (Antinoos), Rossana Podestà (Nausicaa), Jacques Dumesnil (Alicinous), Daniel Ivernel (Eurylochus), Sylvie (Eurycleia), Franco Interlenghi (Telemachus), Elena Zareschi (Cassandra), Evi Maltagliati (matka), Ludmilla Dudarova (Arete), Tania Weber (Leucantes), Piero Lulli (Achilles), Alessandro Fersen (Diomede), Oscar Andriani (Calops), Umberto Silvestri (Polyphemus / Krakos), Gualtiero Tumiati (Laerte), Teresa Pellati (Melantho), Mario Feliciani (Eurimaco), Michele Riccardini (Leodes)
 
 
námět:
Irwin Shaw, Homér
 
 
scénář:
Mario Camerini, Franco Brusati, Ennio De Concini, Ben Hecht, Ivo Perilli, Hugh Gray
 
 
kamera:
Harold Rosson
 
 
hudba:
Alessandro Cicognini
 
 
kostýmy:
Giulio Coltellacci
 
 
střih:
Leo Cattozzo
 
 
zvuk:
Mario Amari, Mario Morigi
 
 
produkce:
Ralph B. Serpe, Bruno Todini
 
 
mluví:
Lidia Simoneschi (dabing za Silvanu Mangano)
 
 
masky:
Goffredo Rocchetti
 
 
asistent režie:
Guidarino Guidi
 
 
výprava:
Flavio Mogherini
 
 
producent:
Carlo Ponti, Dino De Laurentiis
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.