Odvaha (2016) [TV film]

Odvaha
70 %
 
 
    Žánr: dokument
    Země: Česká republika
    Délka: 70 min.
„Dialog dokumentaristy Pavla Štingla se sochařem Jaroslavem Rónou“ pojmenovaný Odvaha vznikl v průběhu realizace stejnojmenné sochy, která od 28. října 2015 stojí na Moravském náměstí v Brně a byla vztyčena na počest markraběte Jošta z rodu Lucemburků (1351–1411). Osmimetrový bronzový jezdecký pomník, mnohdy srovnávaný s Myslbekovou sochou svatého Václava v Praze, vyvolal silné kontroverze i odsudky, o čemž svědčí i přezdívky, jimiž ho Brňané častují (Žirafa, Trojský kůň aj.).

Časosběrný dokument se ale nezajímá o diskuse a politické rozepře. Soustředí se na drama tvůrčího procesu, při kterém se umělecká vize nemůže obejít bez výjimečné řemeslné zručnosti. Novinka tak navazuje na Štinglův dokument Popis jednoho zápasu (2004), který režisér s Rónou natočil o vzniku pomníku Franze Kafky v Praze.

Odvaha začíná třicet měsíců před odhalením stylizované sochy, jež Jošta Moravského zpodobňuje v brnění na koni s nápadně prodlouženýma nohama, mezi nimiž lze procházet jako bránou. Režisér zaznamenává Rónovy úvahy objasňující inspirace, jež ovlivnily symbolické disproporční vzezření pomníku i sochařovu potřebu „sundat koně z podstavce“.

Kamera Miroslava Janka zachycuje jednotlivé fáze vzniku sochy – včetně jejího odlévání do sádry a posléze do bronzu, kompletování jejích částí i nervy drásající manipulace s pomocí jeřábu, při níž hrozí, že dojde ke zničení díla. Vše přitom probíhá za časově i finančně vypjatých okolností. „Myslbek by vůbec nevěřil, za jakých podmínek my něco realizujeme, a hlavně, jaké na to máme termíny,“ upozorňuje s blížícím se datem odhalení pomníku stále nervóznější Róna a připomíná, že sochaři v dobách Myslbeka na podobných monumentech pracovali polovinu svého života.

Dokument přerůstá v obecnější zamyšlení nad moderním uměním zasazeným do veřejného prostoru, nad odvahou tvůrce konfrontovat své dílo se společenskou odezvou, ale i nad řemesly, která v dnešní uspěchané době zanikají.

Tomáš Seidl
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017

režie:
Pavel Štingl
 
 
kamera:
Miroslav Janek
 
 
hudba:
Miloš Vacík
 
 
střih:
Tonička Janková, Jakub Voves
 
 
dramaturgie:
Hana Jemelíková, Kateřina Ondřejková
 
 
producent:
Alice Tabery, Marta Hostinská, Jarmila Hoznauerová
 
 
účinkuje:
Jaroslav Róna
 
 
kreativní producent:
Kateřina Ondřejková
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.