Očima vzpomínek (1948)

Očima vzpomínek (Aux yeux du souvenir)
90 %
 
 

Aux yeux du souvenir

Další název: Souvenir; To the Eyes of Memory; Očami spomienok

    Žánr: romantický / drama
    Země: Francie
    Délka: 105 min.
„Drama z leteckého prostředí vypráví milostné peripetie letušky a pilota.“
Jean Marais hraje pilota Jacquesa Forestera, který letí se svým mechanikem Paulem v malém soukromém letadle, které se zřítí v poušti nedaleko Dakaru. Nad řízením letadla ztratili kontrolu, protože byli oba opilí a havárii přežili jen zázrakem. Díky přímluvě svého přítele Pierra (Jean Chevrier) se ale mohou vrátit do Paříže k letecké společnosti Air France. Na palubě letadla potkává Jacquese svou bývalou milenku Claire (Michéle Morganová), kterou před třemi lety po krátkém vášnivém vztahu bez varování opustil. Claire nesla rozchod velmi těžce, dokonce se pokusila o sebevraždu, ale za pomoci své kamarádky Marcelle se jí podařilo depresi překonat. Vzdala se snu stát se herečkou a našla si práci jako letuška. Jacques se snaží oživit bývalou romanci, ale Claire ho odmítá a předstírá, že miluje Pierra. Při jednom společném letu z Ria do Dakaru projdou velkou zkouškou: začne hořet jeden a potom další motor letadla. Jacquesovi se naštěstí s mimořádnou vyrovnaností podaří přistát.
Film byl natočen podle skutečného příběhu, kdy se francouzskému letadlu podařilo překonat cestu z Rio De Janeira do Dakaru se dvěma poškozenými motory. Na Filmovém festivalu v Benátkách 1949 byl režisér filmu Jean Delannoy nominován za Zlatého lva.  Autor: Veronika42

režie:
Jean Delannoy
 
 
hraje:
Michèle Morgan (Claire Magny), Jean Marais (Jacques Forester), Jean Chevrier (velitel Pierre Aubry), Robert Murzeau (Paul Marcadout), René Simson (sám sebe), Jacques Louvigny (pasažér), Jim Gérald (major), Jeanette Batti (Ketty), Colette Mars (Marcelle Marinier), Simone Barillier, Denise Precheur, Lucien Dorval, Janine Viénot, Daniel Ivernel, Albert Duvaleix, Joëlle Bernard, Philippe Nicaud (student), Marfa d'Hervilly (cestující)
 
 
scénář:
Jean Delannoy, Henri Jeanson, Georges Neveux
 
 
kamera:
Robert Lefebvre
 
 
hudba:
Georges Auric
 
 
střih:
James Cuenet
 
 
výprava:
René Renoux
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.