O statečné princezně Janě (1978) [TV inscenace]

O statečné princezně Janě
77.5 %
 
 
    Žánr: pohádka
    Země: Československo
    Délka: 82 min.
„Pohádka o dívce, která dokázala, že je stejně odvážná a statečná jako chlapci.“
Originální příběh režisérky Vlasty Janečkové spojuje dva světy, ten současný, dětský s pohádkovým. Na jednom hradě probíhá prohlídka a celá školní třída se od kastelána dozvídá starobylou legendu. Jedna ze žákyň ji svými poznámkami pomáhá rozvíjet a zároveň se převtěluje do hlavní postavy… Žil byl jeden král, který měl pět dcer a hrozně si přál syna. Když se narodila šestá princezna, chůva králi oznámila, že je to kluk. Dostal jméno Jan. Sudičky dítěti předpověděly, že do osmnácti let bude nosit klukovský oděv a pak se vydá do světa. A tak se i stalo, král syna poslal do světa hledat nevěstu. Jan-Jana na dobrodružné cestě musela napravit rozmazlenou princeznu, vysvobodit se ze zajetí čarodějnice a zachránit i jednoho kluka před vodníkem…

Komediálně laděná pohádka měla svou premiéru o Vánocích v roce 1979. Režisérka a současně i autorka příběhu Vlasta Janečková obsadila do hlavních rolí Vladimíra Brabce, Květu Fialovou, Magdu Reifovou, Stellu Zázvorkovou, Marii Rosůlkovou, Otu Lackoviče, Milenu Steinmasslovou, Natašu Gollovou, Marii Brožovou a další významné herce. Pohádkový příběh vypráví o dívce, která dokázala, že umí být stejně statečná, stejně odvážná a stejně nebojácná jako chlapci. Kameramany pohádky jsou Milan Dostál a Věra Štinglová, komediální příběh dramaturgovala Štěpánka Haničincová.

režie:
Vlasta Janečková
 
 
hraje:
Magda Reifová (princezna Jana), Marek Eben (Tonda), Stella Zázvorková (učitelka), Miloš Nedbal (kastelán), Vladimír Brabec (král Jan III.), Květa Fialová (královna), Marie Rosůlková (ježibaba), Otto Lackovič (dědek), Gabriela Osvaldová (princezna), Lenka Pichlíková (princezna), Jana Dolanská (princezna), Milena Steinmasslová (princezna), Milada Vnuková (princezna), Zdeněk Řehoř (tichý král), Pavlína Mourková (princeznička), Ivan Chrz (hastrman), Jaroslav Pešice (chlapeček), Lída Vostrčilová (sudička), Nataša Gollová (sudička), Marie Brožová (sudička), Barbora Štěpánová (spolužačka), Renáta Šejnohová (role neurčena), Raoul Schránil (sluha tichého krále), Milan Mach (role neurčena), Karel Fridrich (role neurčena), Jaroslav Mareš (role neurčena), Jiří Cimický (role neurčena), Jaroslav Mikulín (role neurčena)
 
 
scénář:
Vlasta Janečková
 
 
kamera:
Milan Dostál
 
 
hudba:
Jaromír Klempíř, František Polák (hudební režie)
 
 
výprava-architekt:
Miroslav Pelc
 
 
kostýmy:
Stela Drozdová
 
 
střih:
Jarmila Vlčková
 
 
zvuk:
Vlastimil Brávek, Vladimír Štěpánek
 
 
masky:
Petr Hovorka, Marcela Vyšínová
 
 
dramaturgie:
Štěpánka Haničincová
 
 
asistent režie:
Anna Hřídelová, Zuzana Folkertová
 
 
vedoucí výroby:
Marcella Resslová (vedoucí výrobního štábu)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.