O rodičích a dětech (2008)

O rodičích a dětech
69.2 %
 
 

Další název: O rodičoch a deťoch (SK)

    Žánr: poetický / hořká komedie
    Země: Česká republika
    Premiéra v ČR: 6.3.2008        
    Délka: 110 min.
„Milovat je lidské, chybovat je dědičné. O otcích, synech a ženách jejich života.“
Jako každý měsíc přichází čtyřicetiletý počítačový grafik Jan Cvrček za svým sedmdesátiletým otcem Ivanem, intelektuálem, který pracoval jako biolog v zoologické zahradě. Jako každý měsíc se spolu vydají na dlouhou procházku Prahou, během níž probírají nejen současné životy a vzpomínají na různá období dětství, rodinného soužití i nedávnou minulost, ale dojde i na společný koníček, letadla, a na historky z jejich okolí. Jan vypráví o známém a jeho kumpánech, kteří se rozhodli ochutnat lidské maso a skutečně to udělali. Otec vzpomíná, jak v lázních úspěšně sváděl zdánlivě nesmělou vdovu a jak neslavně jeho pokus skončil. Oba vzpomínají na své lásky, hořké chvíle rozpadu rodiny i drobnosti, které osudově změnily jejich životy. Zatímco otec se netají touhou po vnoučeti, Jan se svěří s tím, že má již dospělého syna, o jehož existenci neměl donedávna ponětí. Oba postupně odkrývají traumata, s nimiž se více či méně úspěšně pokoušejí vyrovnat. Ve stejnou dobu se setká Janova šestadvacetiletá přítelkyně Marta s jeho pětadvacetiletým synem, Slovákem Robertem, jenž jí pomůže s poškozeným počítačovým souborem. Poté jí vypráví o nedávném setkání s otcem, o problematickém vztahu s matkou, o touze změnit dosavadní život. Marta je zmatená, když si uvědomí, že se ji Robert pokouší svádět. Než se jedna nebo druhá dvojice rozloučí, dojde v životě některých k zásadní změně, přestože podle Ivana se na světě už dvě miliardy let nic nového nestalo.

Zdroj: Nova

režie:
Vladimír Michálek
 
 
hraje:
David Novotný (syn), Josef Somr (otec), Jiří Lábus (Pepča), Ľuboš Kostelný (vnuk), Zuzana Stivínová (matka), Lenka Dolanská Vlasáková (Dr. Nachtigal), Mariana Kroftová (Marta), Inka Gogálová (Táňa), Luboš P. Veselý (Fredy), Alice Šnirychová (Vdova), Vladimír Hauser (Dr. Izmalčev), Tony Ducháček (Kulich), Ivan Landsman (muž na stromě), Marta Bačíková (holka), Václav Růžička (šestiletý syn), Adam Husák (dvanáctiletý syn), František Mysliveček (desetiletý), Ludmila Mecerodová (Pepčova žena), Václav Maixner (děda), Marie Málková (babička)
 
 
námět:
Emil Hakl (stejnojmenná novela; 2002)
 
 
scénář:
Emil Hakl, Jiří Křižan, Vladimír Michálek
 
 
kamera:
Martin Štrba
 
 
hudba:
Michał Lorenc
 
 
výprava-architekt:
Martin Vačkář
 
 
kostýmy:
Katarína Štrbová-Bieliková
 
 
střih:
Jiří Brožek
 
 
zvuk:
Radim Hladík
 
 
vedoucí produkce:
Ingrid Klímová
 
 
text písně:
Ohmsquare (a hudba), Garáž (a hudba)
 
 
koproducent:
Ivan Jiránek, Helena Uldrichová, Dušan Kukal, Vít Komrzý, Radim Janeš, Pavel Rejholec, Radek Pokorný, Miloslav Ježek, Petr Žaluda, Peter Valert
 
 
vizuální efekty:
Boris Masník (supervize a výtvarník), Tomáš Kalhous (2D kompozitor), Lukáš Herrmann
 
 
dramaturgie:
Jan Gogola
 
 
producent:
Michal Smrek, Jan Dobrovský
 
 
vrchní osvětlovač:
Stanislav Klika
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.