O Držgrešlovi a Drždukátovi (1997) [TV inscenace]

O Držgrešlovi a Drždukátovi
60 %
 
 
    Žánr: pohádka
    Země: Česká republika
    Délka: 58 min.
„Pohádka nejen o dvou chamtivých bratřích, ale i o lenošném Vojtovi a obětavé Aničce“
Režisérem veselé pohádky o naivitě a prohnanosti, která vznikla v roce 1997 v brněnském studiu, je Eugen Sokolovský mladší. „Je to veselá pohádka o dvou bratrech, Držgrešlovi a Drždukátovi. Tito dva povedení chlapíci jsou podvodníci, kteří lstí a různými sázkami obírají lidi o majetek. V jedné vesnici, kde seberou kováři celou kovárnu, žije s matkou lenoch Vojta. Ten už deset let leží jenom na peci a sní o zemi, kde pečení holubi létají až do huby. Bratři mu namluví, že tam právě jdou. Vojta vyskočí z postele a jde s nimi,“ prozrazuje Sokolovský, který má rád pohádky už od dětství. Tvrdí, že každá správná pohádka musí mít dobrý konec a zlo bude po zásluze potrestáno. „Myslím si, že dnešní moderní pohádky, které končí špatně a podivně, ani pohádkami nejsou. Pohádka pro děti musí mít zápornou postavu, ideální je i výskyt nadpřirozených bytostí. V naší pohádce najdou děti čerta, loupežníka a hejkala,“ dodává Sokolovský.

Koktavého Drždukáta hraje Jaroslav Kuneš a nafintěného Držgrešleho František Řehák. Společně ukradnou čertovi kouzelný pytel, ve kterém všechno mizí. Čert (Břetislav Rychlík) je totiž měl odnést za jejich hříchy do pekla. Místo toho je ale zavřený ve skříni. Bez pytle a obou povedených bratrů se do pekla nemůže vrátit... V pohádce hrají i živá zvířata – kůň, slepice, kočka, zajíc, fretka, tchoř a sova. A právě práce se zvířaty s sebou přináší značné komplikace. „Když točíte se zvířaty, nikdy předem nevíte, do čeho jdete. Točili jsme například se zajícem, který měl jen proběhnout před kamerou. Zajíc vyběhl, zastavil se a díval se na nás,“ vzpomíná režisér Sokolovský.

A jak se herci Jaroslavu Kunešovi líbila role koktavého Drždukáta? „Tihle dva zloději jsou takoví současní lotříci. Kradou a myslí si, že je to beztrestné. K lidem se chovají drze, arogantně a povýšeně. Neujdou však spravedlivému trestu.“ Kovářovu dceru Aničku si zahrála Jitka Schneiderová a Vojtu Václav Svoboda.

Pohádky patří k našemu životu odnepaměti. A nezáleží na tom, jestli jsou nám dva roky nebo sedmdesát. Vždyť právě v pohádce nacházíme všechno, co nám ve skutečném životě občas chybí – něžné pohlazení, potrestání zla a spravedlnost.
Text: Jarka Marešová
Foto archiv ČT Brno
Převzato z týdeníku ČT+

Zdroj: Česká televize URL: http://www.ceskatelevize.cz/program/125266.html?nzv=O+Dr%9Egre%9Alovi+a+Dr%9Eduk%E1tovi

režie:
Eugen Sokolovský
 
 
hraje:
František Řehák (Držgrešle), Jaroslav Kuneš (Drždukát), Václav Svoboda (Vojta), Jitka Schneiderová (Anička), Marie Beránková (maminka), Zdeněk Dvořák (kovář), Jiří Pecha (Hejkal), Karel Mišurec (Karásek), Drahomíra Hofmanová (hospodská), Břetislav Rychlík (Kleofáš), Jaroslav Fert (sedlák)
 
 
scénář:
Luboš Balák
 
 
kamera:
Honza Štangl
 
 
hudba:
Otakar Olšaník
 
 
výprava-architekt:
Luděk Kouřil
 
 
kostýmy:
Zdena Mannová (výtvarník kostýmů), Jana Přichystalová
 
 
střih:
Jan Matějka
 
 
zvuk:
Petr Kroča
 
 
produkce:
Robert Fuksa
 
 
II. kamera:
Pavel Šindelář, Ctibor Krčmář
 
 
masky:
Květoslava Zavřelová
 
 
dramaturgie:
Jiří Stejskal
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Karel Komárek
 
 
pomocná režie:
Miroslava Matějková
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.