O délku hlavy (1956)

O délku hlavy (Courte tête)
80 %
 
 

Courte tête

Další název: Slightly Ahead; Photo Finish

    Žánr: komedie
    Země: Francie
    Délka: 88 min.
„Francouzská komedie, kde se každý vydává za někoho, kým není.“
POZOR SPOILER!

Mladý klučina nabízí zaručené tipy na dostihy postaršímu muži. Ten to odmítá a poví mu, že mu ukáže účinnější metodu, a vezme jej do drahé restaurace za mužem, kterého si vyhlédl již předtím.

Přisednou si k němu a nenápadně se seznámí. Muž s mladíkem zmíní, že je trenér Olivier Parker, a společníka představí jako žokeje Teddyho Martona. Pán je Ferdinand Galiveau. Muži si smluví další setkání. Oliver pak u krejčího vyvolává totéž zdání, že koně jsou jeho život. A hned krejčíka obere o peníze na sázku na ně.

Mládenec pak prchá a je trenérem nalezen u faráře Prospera, ovšem také ne zrovna pravého. Teddy je opilý a dělá u baru neplechu. Do toho přichází Prosper, tentokrát jako důstojník Luc de la Frapinièr. I druzí začnou později pít, a ne málo, takže Ferdinand pospává u stolu a zdá se mu, že je na dostizích a ve svém boxu má místo koně tanečnici, která jim zde tančí. A také, že vyhrává spoustu peněz.

Prosper se nyní dělá, že je ošetřovatel koní, který jim rozumí. Ten samozřejmě dle své role utvrdí o Ferdinanda o té nejvýhodnější sázce a ten je již "nalomen" a slibuje peníze. Ovšem ukáže se, že je také pěkný vykuk a bere peníze od všech lidí zaměstnanců hotelu, aby se mohl na sázce napakovat. Ty peníze mu Oliver pochopitelně sebere. Pak si k němu přisednou dva muži a poví mu, který kůň vyhraje. Stejný, o kterém mluvil on. Jenže Oliver ví, že vyhrát nemůže. Je pomalý, ale zase když mu to řekli dva odborníci?

Závod tedy bude velmi napínavý pro spoustu lidí. Nejvíce pro Olivera samotného, kterého zrovna potkají dva policisté, kteří už jeho podfuky znají.

Bude to zajímavý zbytek dne.  Autor: Pitryx

režie:
Norbert Carbonnaux
 
 
hraje:
Fernand Gravey (Olivier Parker), Micheline Dax (Lola d'Héricourt), Jean Richard (Ferdinand Galiveau), Jacques Duby (Amédée Lucas/Teddy Morton), Robert Murzeau (krejčí), Hubert Deschamps (číšník), Jacques Dufilho (číšník), Harry-Max (Cyril Mauvoisin), Pascal Mazzotti (ředitel hotelu), Darry Cowl (recepční v hotelu), Max Révol (generál), Annick Tanguy (tanečnice), Louis de Funès (Prosper/otec Grazziani/vrchní číšník), Bernard Musson (číšník), Jack Ary (inspektor), Max Dalban (velký muž), Guy Bedos (Fred Campuche), Paul Bisciglia (muž v hotelu), Christian Brocard, Fulbert Janin, Jenny Astruc, Robert Le Fort, Michel Dancourt, Robert Mercier, Anne Sandri
 
 
scénář:
Michel Audiard (dialogy), Norbert Carbonnaux (adaptace), Albert Simonin
 
 
kamera:
Roger Dormoy
 
 
hudba:
Jean Prodromidès
 
 
výprava-architekt:
Jacques Colombier
 
 
střih:
Jacqueline Thiédot
 
 
zvuk:
Jean-Claude Marchetti
 
 
vedoucí produkce:
André Cultet
 
 
masky:
Marcel Bordenave
 
 
asistent režie:
Jacques Deray, Georges Lautner
 
 
producent:
Jean-Paul Guibert
 
 
asistent střihu:
Colette Charbonneau
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.