Nikola Šuhaj (1947)

Nikola Šuhaj
61.2 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 28.2.1947        
    Délka: 97 min.
POZOR, SPOILER

Vysoko v horách žijí ještě lidé, kteří věří na stará božstva. Píše se rok 1918, první světová válka se chýlí ke konci a v horách se střídají dvě různé vlády. Zde se zrodil příběh muže, který chtěl napravit křivdy na svém lidu.

Všichni slibují svobodu, ale v zákopech to ještě stále duní. Dva vojáci přicházejí k samostatně stojící chaloupce. Žije tu stará babka se dvěma dcerami, ta jednomu vojákovi předpoví, že bude slavný a velký muž své země - a budou se ho bát i vojska. Chce, aby si vzal její dceru Vasju. Druhému předpoví, že bude nejbohatší - a chce, aby si vzal její dceru Jasku. Dá jim pít ze džbánu a pronáší kletbu. Nedotkne se jich kulka, a to žádná. Ale jestli ji, babu, obelhali, tři až pětkrát jim běda.

Oba muži jdou ven. Zde utíká před palbou spousta vojáků a všichni padají k zemi. Jen ti dva zakletí ne.
Ve vesnici Volová se ženské u žida v krámě hádají, že jim nechce nic prodat. On tvrdí, že nic nemá. Pořádek musí udělat až četníci.

Kvečeru se sem vrací jeden z oněch dvou vojáků. Jde domů. Je to Nikola. Ten matku nabádá, aby nikomu neříkala, že zde je. Jenže to už se sbíhá celá rodina. On však spěchá za svou milou, Eržikou. Ta zrovna sedí u vatry a zpívá spolu s ostatními. Jí se Nikola přizná ihned, že utekl z vojny. Ale to už se po vsi ví, že dezertoval, protože ho hledá četník. Ten nakrmí děti bonbóny, aby něco řekly, ale tento tah mu nevyšel. A tak milý četník alespoň pohrozí šibenicí a odchází.

Žid opět tvrdí, že nic nemá. Ale u toho se naskytne Nikola prostě jednoduše žida vyrabuje. Což o to, za tento libý počin v očích žen stoupne, ale v očích žida klesne až někam na morální dno. Oplátka ihned následuje. Žid „natře“ Eržiku, že ví, kde Nikola je. Četník ji tedy sleduje. Najednou je jich tu asi pět a střílí jako o závod. Nikola se jim však směje. Bohužel to schytá Eržika a četníci ji nesou na nosítkách do dědiny.

Z války se vracejí chlapi. Je zvolen nový starosta a lid bere vládu do svých rukou. Vtrhne i do notářova domku, kde jej trochu přerovnají. Žid to vymyslí jinak. Vykutálí sudy s alkoholem a má klid. Jeho dcera jen připisuje do sešitu útratu. Skoro každý z vesnice je opilý. A do těchto bujarých oslav nabytí svobody vpadnou četníci. A přijíždějí další. Ve vsi se střílí, mrtví jsou na obou stranách.

Po vítězství četníků jsou druhý den odváděni muži v poutech i s dobytkem. Kolonu přepadne Nikola a muže osvobodí. Muže pošle domů, ale kdo chce, nebo nemá kam jít, může zůstat s ním. A tak začne přepadání a loupení. Bohatým Nikola bere a chudým přidá.

Žandáři vyslýchají, a když se nic nedozví, zapálí Šuhajům chalupu. Parta kolem Nikoly se pomalu ale jistě rozpadá. Kolem lesa projíždějí dvě auta plná vojáků. Ale ne původních maďarských, jsou to Češi. S nimi přijíždí i poslanec, který má plná ústa slibů. Ten s potřebnými lidmi uzavře tichou dohodu, o které ti chudí pochopitelně nevědí.

Poslanec si sem přiváží ženu a je při tom přepaden Nikolou. Přitom si poslanec všimne přeraženého knoflíku na kabátci. Ten vrchního četníka evidentně zajímá. Ale také jej zajímá klukem nalezená puška. Tu dají zpátky, kde ji našel. Na tomtéž místě pak postaví stráž a načapají tam Adama. Zbraň je zabavena a peníze také. U výslechu muž nemluví. Má však na sobě kabát s přeraženým knoflíkem. Vrchní žandár usoudí, že je to Nikola. Když pak přijde jeho otec za něj orodovat, chce po něm, aby vydal Šuhaje. Ten slibuje spolupráci.

To už je v oběhu leták okresního hejtmana Hirschmana o odměně za Nikolu. Jsou to rovné tři tisíce korun českých. To je hodně lákavá suma. Dva z jeho tlupy mají strach, že bude Nikola dopaden a bude mluvit. Vědí, že Nikolu zastřelit nejde. Proto se oba významně dívají na sekeru.

Nikola svolává své muže a nadává jim zrádců. Někdo totiž páchá zločiny na jeho vrub. Nikola je „děsně seřve“ a posílá je pryč.

Adamův otec stále nepřináší kýžené informace. Vždy dovede četníky tam, kde Šuhaj byl. Nikdy ne tam, ke je nebo bude. Ale nyní již ví, kde mohou četníci Nikolu dostat. Je to v oborohu na Perekrestu. Všichni žandáři tak okamžitě jdou. Jenže tam dobíhá také Eržika a svého milého varuje křikem. Díky ní Nikola opět mizí v neznámu.

Do Volové ovšem vedou zatčenou Eržiku a přinášejí Adamova otce. Jde hlas, že jej zabil Nikola. Proto se několik chlapů domluví a dělají že ohrazují oboroh. Vědí, že za nimi Nikola přijde. Tohle setkání bude pro někoho osudné…  Autor: Pitryx

režie:
Miroslav J. Krňanský
 
 
hraje:
Gustav Nezval (Nikola Šuhaj), Lída Vostrčilová (Eržika, Nikolova dívka), Jiří Plachý (kupec Abram Beer), Saša Rašilov (notář Molnár), Vladimír Salač (Juraj, Nikolův bratr), Jaroslav Vojta (Pedro Šuhaj), Otto Rubík (četník Fekete Imre), František Kovářík (Derbak Derbačok), Jiří Dohnal (Danilo Jasinko), Miroslav Homola (Sopko), Stanislav Neumann (švec Lejb Abrahamovič), Vilém Pfeiffer (Sýkora), Vítězslav Vejražka (politik), Antonín Soukup (Davidovič), Lola Skrbková (baba Jaga), Emanuel Kovařík (Adam Chrepta), Stanislava Strobachová (Sopková), Vladimír Řepa (notář), Marie Vášová (Olena Dacová), Hermína Vojtová (Pedrova žena), Zdenka Bezručová (role neurčena), Hana Bělská-Pravdová (Beerova dcera Hanele), Světla Svozilová (Molnárova žena), František Miška (židovský student), Jana Romanová (|Jefka, dcera baby Jagy), Helena Bártlová (Vasja, Beerova služka), František Marek (četník Vaněček), Vladimír Šmeral (rusínský poddůstojník), Karel Kolár (revoluční starosta), Jiří Steimar (představitel vlády), Věra Motyčková (role neurčena), Vlasta Vlasáková (Anča), Jára Pospíšil (Zlatnikov), Anna Kadeřábková (Hafa Subotová), Emanuel Hříbal (Rusín s dýmkou), Darja Hajská (Molnárova služka), Jaroslava Ziková (role neurčena), Zita Bergerová (role neurčena), Václav Trégl (Rusín), Antonín Jedlička (mladík spící ve stáji), Josef Hořánek (řečník v cylindru), Lída Jírů (manželka kandidáta), Antonín Jirsa (přepadený muž v koženém kabátě), Marta Májová (role neurčena), Martin Raus (mladý vyšetřovatel vraždy), Zdeněk Borovec (basáček), Karel Kalista (gazda), Anna Kubalová (politikova žena), Lída Matoušková (Rusínka), Ella Nollová (Rusínka), F. X. Mlejnek (řečník v rubašce), Jan W. Speerger (četník Kraus), Josef Vinklář (pasáček), Lída Chválová (světlovlasé děvče), Jiří Vondrovič (přepadený muž), Josef Chvalina (mladý voják / vesničan), Theodor Pištěk (úředník), Alois Dvorský (starší vesničan), Zdeněk Šavrda (voják), Karel Pfeiffer
 
 
námět:
Ivan Olbracht (román)
 
 
scénář:
Miroslav J. Krňanský
 
 
kamera:
Karel Degl
 
 
hudba:
Jaroslav Křička
 
 
výprava-architekt:
Ferdinand Fiala, Bohuslav Kulič
 
 
kostýmy:
Antonín Michalčík, Pavla Stahlová, František Říha
 
 
střih:
Antonín Zelenka
 
 
zvuk:
Emil Poledník
 
 
vedoucí produkce:
Rudolf Stahl
 
 
výtvarník:
Ina Žáková
 
 
zpěv:
Gustav Nezval (Ze země té zvedněte mne), Vladimír Salač (Ze země té zvedněte mne)
 
 
masky:
Karel Marek
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Jiří Patočka, Miroslav Šimonek
 
 
asistent režie:
Lubomír Kaválek, Josef Pitrák
 
 
asistent kamery:
Václav Pazderník, Josef Novotný
 
 
odborný poradce:
J. Žabokrtský, Antonín Michalčík, Vladimír Libovický
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
Otakar Pařík
 
 
vedoucí výroby:
František Milič
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.