Neviditelný muž (1933)

Neviditelný muž (The Invisible Man)
83.1 %
 
 

The Invisible Man

    Žánr: horor / sci-fi
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 71 min.
POZOR SPOILER

 Sněhovou vánicí kráčí postava směrem do Ipingu. Zde je hospoda „U lví hlavy“ a v té je až příliš veselo. Ovšem jen do okamžiku, kdy sem postava vstoupí.
Není jí vidět obličej, je omotán hadry a na očích jsou tmavé brýle. Host si přeje pokoj a dostává jej. I s večeří, kterou mu nese majitelka, paní Jenny Hallová. 
Někde zcela jinde se mladá dívka Flora obává o osud svého mládence Griffina. Jeho zaměstnavatel a Flořin otec však tvrdí, že o něm neví. A už je to měsíc, co zmizel. Doktor Arthur Kemp se jí hned nabízí jako náhradník, ale je odmítnut. 
Postava má jiné starosti. Z pokoje v hostinci si udělala laboratoř, na hostinskou řve a tác s obědem jí vyrazí z ruky. Ta to žaluje svému muži Herbertovi a ten na postavu nastartuje. Chce i peníze co zde podivín dluží. Ten jej však srazí ze schodů.  
Proto je přiveden strážník Jaffers. Ten i s dalšími vejde do pokoje a otravuje. Postava si sundává hadry z obličeje paruku a šaty a ukáže se, že je neviditelná. Strážník prchá i ostatními. Ale pak se vrací zpět, a pro změnu prchá neviditelný, a to oknem. Venku vyvádí skopičiny po celé vesnici. 
Doktor Cranley s Kempem pátrají v Jackových věcech, ale ten všechny stopy zničil. Najde se jen známka toho, že asi použil Monocan. Tento prostředek vybělí naprosto vše.  
Kemp slyší v rozhlase hlášení o podivnostech v Ipingu, ale to už je Jack zde. Poví mu o svém vynálezu. Nejprve to byl jen pokus, ale pak si Jack uvědomil, jakou tím získal moc. A on toho chce využít, ale potřebuje viditelného společníka. A vybral si Kempa. Jejich první akce je návrat do Ipingu pro knihy a deník, který tam Jack nechal.
Zde zrovna probíhá vyšetřování obyvatel a vyšetřovatel jim nevěří. Má je za lháře, blázny a podvodníky. Neviditelný mu předvede, kdo je tady podvodník a zabije ho. Pak i s Kempem, knihami a deníkem odjíždějí.  
Policie je na nohou a pátrá se kde se dá. Všude v okolí se vysílá varování. A vystrašený Kemp volá Cranleymu. Jeho hovor zaslechne Flora. Kemp volá i pro policii a strážník slibuje, že někoho pošle.  
Nejdříve se zde ale objevuje Crovley s dcerou. Ta se s Jackem setká o samotě a on tvrdí, že to dělal pro ni, aby byl slavný a získal peníze. Ona jej láká zpět na cestu slušnosti a slibuje, že otec pomůže s léčením. Jenže Jack už je příliš vtažen do své vize vládce světa. Do toho přicházejí policisté. Jack posílá Floru pryč, ale slibuje návrat. A také pomstu Kempovi. Sám se policistům postaví a dělá si z nich legraci. Samozřejmě jim uteče.  
Policie vyzvídá, ale Crovley neprozradí vůbec nic. Vše vyžvaní Kemp a policie tak již ví, kdo je neviditelný. Ten shazuje své pronásledovatele do propasti, omráčí železničáře, čímž vykolejí vlak. Také rozhazuje ukradené peníze. 
Policie připravila velmi důmyslnou past, ze které nelze uniknout. Dokonce lstí chrání Kempa. Ale to jim nevyjde a Jack ho dopadne a pustí v autě ze skály.
Policie čeká marně. Jenže pak přichází sněžení a do toho ještě farmář který hlásí podivnost ve své stodole. Ta je ihned obklíčena a nastává okamžik pravdy… 
    Autor: Pitryx

režie:
James Whale (.)
 
 
hraje:
Claude Rains (Dr. Jack Griffin / neviditelný muž), Gloria Stuart (Flora Cranleyová), William Harrigan (Dr. Arthur Kemp), Henry Travers (Dr. Cranley), Una O'Connor (Jenny Hallová), Forrester Harvey (Herbert Hall), Holmes Herbert (policejní šéf), E.E. Clive (konstábl Jaffers), Dudley Digges (šéfdetektiv), Harry Stubbs (inspektor Bird), Donald Stuart (inspektor Lane), Merle Tottenham (Millie), Robert Adair (detektiv Thompson), Ted Billings (hráč šipek), Walter Brennan (majitel kola), Robert Brower (farmář), John Carradine (vesničan), D'Arcy Corrigan (vesničan), Dwight Frye (novinář), Mary Gordon (křičící žena), Tiny Jones (žena v hospodě), Violet Kemble Cooper (žena), John Merivale (kamelot), Jameson Thomas (lékař v nemocnici)
 
 
námět:
H.G. Wells (román)
 
 
scénář:
Preston Sturges (.), R.C. Sherriff (.), Philip Wylie (.)
 
 
kamera:
Arthur Edeson (.)
 
 
hudba:
Heinz Roemheld (.)
 
 
střih:
Ted J. Kent (.)
 
 
zvuk:
William Hedgcock, John Kemp, Gilbert Kurland
 
 
zvláštní efekty:
John P. Fulton
 
 
asistent režie:
Joseph A. McDonough
 
 
fotograf:
Roman Freulich
 
 
producent:
Carl Laemmle (.)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.