Nevěra (1956)

Nevěra
65.9 %
 
 

Další název: Bludná cesta;

    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 31.8.1956        
    Délka: 103 min.
POZOR SPOILER

Mladý Josef Lang narychlo vstává z postele, neb jej manželka zapomněla probudit. Pepa je v jednom kole. Jde ze schůze do schůze, a nyní je dokonce dosazen na vedoucí pozici. Inu je měsíc po revoluci. Předseda revolučního národního výboru, pan Nikodým s Josefem a ještě jedním přicházejí za ředitelem Šorfem, aby od něj převzali celou výrobu. Národním správcem je jmenován právě Lang.

Ovšem Šorf neskládá zbraně. Svému známému a kolegovi Andrlemu navrhne, aby se vetřel mezi soudruhy a tím je hlídal a jejich práci případně sabotoval. On to přijímá.

Hoří sklad kůží a je to právě Andrle, který se přičinil, aby škody nebyly větší. Lang mu za to děkuje a pak navrhne, aby mu dělal něco jako zástupce, nebo sekretáře. A je to také on, kdo jako jediný sehnal kůže, aby továrna nemusela stát. Ovšem někteří soudruzi si jej pamatují a nesouhlasí s jeho přijetím do strany. On však dokonce odhaluje darebáky, kteří kůže mají, ale nechtějí je poskytnout. Že však není kovaný soudruh, napovídají drobnosti a maličkosti. On však vždy vyklouzne a svede vše jinam. A ve fabrice si počíná dle svého, tím více v redakci novin.

Na letišti dochází ke konfliktu starého správce Korvase a mladých kluků. Ten je nechce pouštět k létání, přestože vyhráli vyřazovací soutěž. Lang na něj vlítne a je klid.

Pak mu Andrle na střeše mrakodrapu představí svou ženu. Ta se na něj hned začne „lepit“.

Do hry vstupuje firma Ikaros a objednávky u ní. Andrle pozve Langa k sobě domů. Ten se vrací ve tři ráno mírně namazaný, což se nelíbí jeho ženě.

Je letecký den a dochází k neštěstí, kdy jedno z letadel padá a pilot to má za sebou. Lang si začíná počínat dle svého, a dokonce kupujte velmi drahý vůz, za čímž nestojí nikdo jiný než Andrle. S tímto vozem si udělají malý výlet s paní Andrlovou, a jak to skončí je jasné. Někteří již Andrleho odhalili, stejně jako vyšetřování odhaluje naříznutá lanka soudruhem Korvasem. Ten je zatčen a svou vinu přiznal. Nastává zatýkání ve velkém a Lang chápe, že je na velmi šikmé ploše, ze které může spadnout…  Autor: Pitryx

režie:
K. M. Walló
 
 
hraje:
Gustav Nezval (národní správce Josef Lang), Gustáv Valach (mechanik Karel Trlica, bývalý partyzán), Marie Vášová (sekretářka Annie Haniková), Martin Růžek (vedoucí sekretariátu Vilém Andrle), Irena Kačírková (Sylvie, Andrlova manželka), Bedřich Prokoš (mistr František Pazdera), Oldřich Lukeš (předseda národního výboru Nikodým), Eva Klenová (Evka, Langova manželka), Eva Klepáčová (dělnice Stázka), Svatopluk Matyáš (dělník a pilot Jenda, Pazderův syn), Jaroslav Raušer (ředitel Šorfa), Eduard Dubský (správce letiště Korvas), Vlasta Jelínková (Žofie, Pazderova žena), Ota Sklenčka (JUDr. Helmich), Karel Houska (pracovník exportu Minárik), Josef Bárta (pilot Mirek Opiján), Dagmar Pistorová (zpěvačka), Kamil Bešťák (redaktor), Ema Skálová (sekretářka), Zdeněk Hodr (Král, úředník na ministerstvu), Nataša Baženovová (dělnice), Jaroslav Cmíral (starší pilot), Květoslava Houdlová (role neurčena), Rudolf Chromek (Hešpica), Karel Richter (Francouz), Jiří Němeček (úředník), Josef Maršálek (hlasatel na letišti), Jaroslav Radimecký (úředník s listinami), Míla Myslíková (šička v Třebové), Jiřina Bohdalová (dívka s kyticí), Helena Růžičková (divačka na leteckém dnu), Zdeněk Šavrda (pracovník nákupu), Oleg Reif (pracovník nákupu), Jiří Letenský (role neurčena), Arna Mohelská (role neurčena), Pavla Severinová (role neurčena), Antonín Ženčák (role neurčena), Jiří Růžička (divák na leteckém dnu), Jindřich Polák (role neurčena), Eva Matalová, Jarmila Cmíralová (Nežka), Věra Benšová (dělnice), J. Bušina (role neurčena), Věra Štokrová (barmanka Vybíralová), Helena Šimáčková (Francouzska), J. Ladman (role neurčena), Lída Gasnárková (role neurčena), Emil Kadeřávek (úředník s listinami), Karel Svoboda (pracovník nákupu), Miroslav Polach (role neurčena), Věra Krpálková (role neurčena), Helena Šedivková (role neurčena), Jaroslav Švehlík (role neurčena), E. Letenská (role neurčena), Š. Miškovcová (role neurčena), Anděla Novotná (role neurčena), Gustav Urban (role neurčena)
 
 
námět:
Svatopluk Turek (román Bez šéfa)
 
 
scénář:
K. M. Walló, Marie Walló
 
 
kamera:
Julius Vegricht
 
 
hudba:
Jan Kapr
 
 
výprava-architekt:
Oldřich Bosák
 
 
kostýmy:
Aša Teršová, Libuše Hozová, Marie Rubášová
 
 
střih:
Jiřina Lukešová
 
 
zvuk:
Adolf Nacházel
 
 
vedoucí produkce:
Ladislav Kalaš
 
 
výtvarník:
František Zajíček, Jiří Cvrček
 
 
zpěv:
Eva Šenková (Píseň o velké lásce), Gustáv Valach (Před naší je zahrádečka), Sbor (Pochod mladých letců)
 
 
masky:
Gustav Hrdlička, Václav Krolop, Marie Nývltová
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Josef Mathauser
 
 
asistent režie:
Stanislav Černý, Viktor Karásek, Eva Kubesová
 
 
asistent kamery:
Stanislav Kautský, Rudolf Jokl
 
 
asistent architekta:
Bohumil Nový
 
 
nahrál:
Jan Kapr (sólo na klavír), Filmový symfonický orchestr, Cimbálová muzika Jožky Lakatoše, Jiří Eliáš (sólo na klavír)
 
 
dirigent:
František Belfín, Jožka Lakatoš
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.