Nesmrtelný seržant (1943)

Nesmrtelný seržant (Immortal Sergeant)
78.3 %
 
 

Immortal Sergeant

    Žánr: drama / válečný
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 91 min.
Příběh vypráví o statečném poddůstojníkovi (Thomas Mitchell), který má výjimečný dar nadchnout rekruty právě rukující tak, aby aspoň částečně připomínali jeho vlastní ideál vojáka. Když Mitchell padne, jeho zářný příklad vede Henryho Fondu, do té doby měkkého civilistu, desátníka s duší úředníka, k výšinám hrdinství, které vyvrcholí povýšením a válečným křížem.
Postava Henryho Fondy vyjadřuje vývoj zprvu nevýrazného desátníka v zapáleného bojovníka. Na počátku je plachý, nejistý a stýská se mu po ztracené lásce (Maureen O'Hara), kterou nechal doma a která mu slíbila věrnost. Je tím nejméně slibným z rekrutů, ale když se dostane pod Mitchellův vliv, osvojí si skutečnou psychologii vojenské služby. Pod dozorem "Nesmrtelného seržanta" se spolu s ostatními rekruty naučí, že mezi největší ideály vojáka patří splnit úkol, jak člověk nejlépe dokáže, pro Boha, pro vlast a pro své blízké doma.
Nesmrtelný seržant má víc než dost působivě vykreslených bojových scén, jeho akce a bitvy zapadají do nejlepší tradice válečných filmů.  Autor: curil

režie:
John M. Stahl
 
 
hraje:
Henry Fonda (desátník Colin Spence), Maureen O'Hara (Valentine), Thomas Mitchell (Seržant Kelly), Allyn Joslyn (Cassity), Reginald Gardiner (Benedict), Melville Cooper (Pilcher), Bramwell Fletcher (Symes), Morton Lowry (Cottrell), John Banner (důstojník), Wilson Benge (číšník), James Craven (NCO), Bess Flowers (Nightclub Extra), Bud Geary (řidič), Frederick Giermann (voják), Charles Irwin (NCO), Guy Kingsford (řidič náklaďáku), Peter Lawford (voják), Donald Stuart (desátník), Hans von Morhart (voják), John Whitney (voják), Eric Wilton (vrchní číšník), David Thursby (řidič), Leslie Vincent (běžec), Italia DeNubila (tanečnice), Anthony Marsh (asistent desátník), John Meredith (voják)
 
 
námět:
John Brophy
 
 
scénář:
Lamar Trotti
 
 
kamera:
Clyde De Vinna, Arthur C. Miller
 
 
hudba:
David Buttolph
 
 
kostýmy:
Earl Luick
 
 
střih:
James B. Clark
 
 
zvuk:
W.D. Flick, Roger Heman
 
 
masky:
Guy Pearce
 
 
výprava:
Richard Day, Maurice Ransford
 
 
producent:
Lamar Trotti
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.