Nepříjemná pravda (2006)

Nepříjemná pravda (An Inconvenient Truth)
82.5 %
 
 

An Inconvenient Truth

    Žánr: dokument
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 26.10.2006        
    Délka: 97 min.
„Nejděsivější film, jaký jste kdy mohli vidět.“
Všichni sedíme na časované bombě. Pokud mají pravdu pesimistické hlasy, představované drtivou většinou světových klimatologů, máme přibližně deset let na to, abychom odvrátili ekologickou katastrofu nedozírných rozměrů, kterou by doprovázelo extrémní počasí a jež by nenávratně změnila tvář naší planety a život na ní.
Pokud jste se teď zarazili, určitě vás zaujme hit filmového festivalu v Sundance, Nepříjemná pravda režiséra Davise Guggenheima. V ní popisuje zanícený souboj jednoho muže s mýty a nepravdami obklopujícími fenomén globálního oteplování a jeho návod na únik ze slepé uličky. Tím mužem je bývalý americký viceprezident Al Gore, který po neúspěšných prezidentských volbách v roce 2000 přesměroval kormidlo svého života vstříc záchraně planety před nezvratnými změnami. Film zaznamenává jeho „putovní show na téma globálního oteplování“, v níž dokáže být zábavným, upřímným a strhujícím řečníkem,“ který chce svým varovným poselstvím vyburcovat co nejvíc lidí. Přes nezájem médií prezentoval Gore svou unikátní show už více než tisíckrát v přednáškových sálech po celém světě, kde se tísnila hlava na hlavě. „Jakmile jsem jeho prezentaci uviděl, věděl jsem, že by se mohla stát základním kamenem úžasného filmu,“ říká producent Nepříjemné pravdy Lawrence Bender. Gore naštěstí velmi rychle pochopil, jaký ponteciál se v možnosti přednést své varování celému světu skrývá a bez okolků s nápadem souhlasil. Režiséra produkce nalezla v Davisi Guggenheimovi, který měl velmi složitý úkol – převést statickou přednášku do filmové řeči. „Každý filmař sní o látce silné tak, že ho okamžitě pohltí a přinutí ho natočit o ní film. Já jsem to díky tomuto projektu zažil,“ tvrdí Guggenheim. Jedinou obavu měli tvůrci z toho, jak přijmou diváci poněkud kontroverzní spojení „bývalého budoucího prezidenta Spojených států“ a celosvětové klimatické krize. Premiéru si Nepříjemná pravda odbyla na nezávislém filmovém festivalu v Sundance a výše zmíněné obavy rozptýlily ovace vestoje, kterými publikum snímek ohodnotilo. Autentičnosti snímku napomohla i sama příroda. V průběhu natáčení totiž na Spojené státy udeřila největší katastrofa v jejich moderních dějinách – hurikán Katrina. Tvůrci tak získali nejen aktraktivní záběry, ale také zároveň pádný argument pro svá tvrzení. „Některé pravdy se špatně poslouchají, protože ve chvíli, kdy si je připustíte a uznáte, že na nich něco je, víte, že se budete muset změnit. A změna může být docela nepříjemná,“ vysvětluje Al Gore.
Česká premiéra Nepříjemné pravdy proběhne 25. října v rámci zahájení letošního ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava.

režie:
Davis Guggenheim
 
 
hraje:
Al Gore
 
 
kamera:
Bob Richman, Davis Guggenheim, Joaquin Baca-Asay (dodatečné záběry), Curtis Clark (dodatečné záběry), Jae Fan (dodatečné záběry)
 
 
hudba:
Michael Brook
 
 
střih:
Jay Cassidy, Dan Swietlik
 
 
zvuk:
Paul Trautman
 
 
produkce:
Laurie David, Lawrence Bender, Scott Z. Burns
 
 
titulky-česká verze:
Petr Putna
 
 
animace:
Buck, Hornet Inc.
 
 
koproducent:
Lesley Chilcott
 
 
výprava:
John Calkins
 
 
výkonný producent:
Jeff Skoll, Davis Guggenheim, Diane Weyermann, Ricky Strauss, Jeffrey D. Ivers
 
 
asistent produkce:
Victor Mathieu
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.