Není cesty zpátky (1970) [TV minisérie]

Není cesty zpátky (Obratnoj dorogi net)
65 %
 
 

Obratnoj dorogi net

Další název: Обратной дороги нет

    Žánr: drama / válečný / historický
    Země: SSSR
    Délka: 198 min., 3 díly
POZOR SPOILER!

I. díl
Lesem prchá muž. Přes písek a přes močál. Nakonec se ocitá u partyzánů. Tvrdí o sobě, že je z lágru u Desnjansku a že je tam ještě dva tisíce lidí. Budují tam letiště, ze kterého mají letět letadla, bombardovat Moskvu. Také říká, že vedl posádku v Berezovsku a že je major Toporkov. Je trošku prověřen, pak chce zbraně pro lidi v lágru. Prý chystají povstání. Dodávka však závisí na Vančenkově oddílu. A velitel ví, že má v oddíle zrádce.

V táboře je také děvče jménem Galka, kterou miluje Levuškin. Ta vítá vracející se partyzány. Ti přinášejí zprávu, že Vančenko je mrtev. Nacisté jim připravili past. Je to práce zrádce. Tento musí být nalezen, jinak velitel nic dalšího podnikat nemůže. Pak však přichází nápad na hodně riskantní akci.
Vybraná skupina mužů vyráží časně ráno s nákladem zbraní a střeliva. Major se pokouší najít tajnou schránku, ale zamlčí to i před svým zástupcem Gontarem. A tak se dostanou až ke zničenému tanku, tam, kde byli posledně přepadeni. Zde usednou k odpočinku, a aby přečkali noc. Ráno se tu objevuje Galka. Chce jít s nimi.

Major protestuje, ale neuhádá to. Pak najde tajnou schránku. Je v ní zpráva, kam pojedou. Je ponechána na místě. Lidé narazí na Němce, ale k ničemu nedojde. Potom je třeba přejít řeku. Na způsob, jak to udělat jsou však různé názory. Nakonec se nejde přes most, ale přímo vodou. A do toho jezdí kolem nacisti.

Pak uplyne další noc a v cestě se ráno pokračuje. Levuškin ukořistí německým spojařům rádio. Z něho Villa vyslechne, že se proti nim nacisté spojují. A jako vždy, mají přesné informace. Major mění plán a navrhuje návrat k řece. Lidé ho poslechnou.


II. díl
Partyzáni putují dále a dochází k drobným konfliktům. Velení přebírá Gontar. Partyzáni slyší střelbu a později dojdou až ke cvičné střelnici. Pak Gontar posílá Lavočkina se Solomonem Berkovičem na průzkum. Ti dva dojdou až do vesnice, která je však dokonale prázdná. Jenže najednou se tu objeví banda fašistů a následuje boj. Salomon je zastřelen a Lavočkin prchá. Mitrochin a Stěpan zůstávají u koní a odvádějí je i s nákladem. Ostatní to do fašistů perou, čím se dá. Mitrochin pak prchá a Stěpan má zranění na noze. Němci utekli a Mitrochin dostává nakládačku. Pak se vymlouvá na závadu zbraně. Nakonec prchá zase, a když je po něm stříleno, major tomu zabrání. Tím je podezřelý, ale on všem předvede, co skutečně převážejí. Poté mu Gontar vrací zbraně a je to mezi nimi opět v pořádku.

Další noc stráví partyzáni v bunkru a ráno opět pokračují v putování. A není to vůbec jednoduché. Opět se musí brodit močálem. Lidé i koně jsou na konci svých sil. Takže i kravské mléko náhodou nalezených krav je dobré.

III. díl
Právě v tomto močálu je ostrov a zde jsou partyzáni zaskočeni Němci. Ti na ně hulákají pomocí megafonu, aby se vzdali, ale partyzáni se s nimi domlouvat nemíní. Andrejev dokonce na mluvčího střílí.

Přejde další noc a vypadá to tak, že jsou obklíčeni. Andrejev však vidí odcházet krávy přes močál. Je to cesta ven? Je třeba to zkusit, ale někdo musí zůstat zde. Takže se losuje, ale výsledek se nebere v potaz. Chce zůstat jak major, tak Gontar. Na další cestě narazí partyzáni na dva staré lidi. S nimi pak dojdou až do jejich vesnice. Zde se po dlouhé době pořádně nají a odpočinou. Galku nechávají tady a pokračují dále.

Nedojedou moc daleko, protože už jsou tu zase Němci. Jenže partyzáni tuto bitvu vyhrají. Ne, však major. Umírá na srdeční selhání. Je pohřben, ale ostatní pokračují dále. A dostanou se až k minám a plotu. Pak je čeká řeka. U ní ještě vyhodí do vzduchu obrněnce pronásledovatelů a pokračují dále. Plaví se všichni na voru na druhou stranu. Jenže řeka je široká a Němci už jsou hodně blízko…  Autor: Pitryx

režie:
Grigorij Lipšic
 
 
hraje:
Nikolaj Oljalin (major Toporkov), Alexandr Janvarjov (Gonta), Alexej Černov (Andrejev), Igor Jasulovič (Bertolet), Nikolaj Merzlikin (Ljovuškin), Galina Polskich (Galja), Boris Jurčenko (Stěpan), Lev Lemke (Solomon Berkovič), Valerij Malyšev (Mitrochin), Michail Gluzskij (velitel partyzánského oddílu), Jurij Sarancev (podplukovník Stěbněv), Vladimir Alexejenko (vorař), Vladimir Volkov (kapitán Syromjagin), Něonila Gněpovskaja (Frosja), Fjodor Iščenko (Nikolaj Koval), Ljubov Komareckaja (Marija Petrovna), Ivan Matvejev (Grigorij Danilovič Stěžonok), Dmitrij Mirgorodskij (německý důstojník), Leonid Reutov
 
 
scénář:
Igor Bolgarin, Viktor Smirnov
 
 
kamera:
Suren Šachbazjan
 
 
hudba:
Gennadij Gladkov
 
 
střih:
Varvara Bondina
 
 
zvuk:
Georgij Salov
 
 
výprava:
Georgij Prokopec, Vitalij Šavel
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.