Nekorunovaná královna (1929)

Nekorunovaná královna (The Divine Lady)
60 %
 
 

The Divine Lady

    Žánr: drama
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 1929        
    Délka: 99 min.
"Nekorunovaná královna" byl film, kterým tehdy zahajoval představení nový biograf Fénix na Václavském náměstí. Je to snímek, který vypráví o známé historii lorda Nelsona a lady Hamiltonové, pro které našel režisér výtečné představitele v Corinne Griffithové a Victoru Varconim. Je to zvlášť čistá krása Griffithové, která vytváří z její lady Hamiltonové průzračnou postavu této skoro pohádkové dámy. Dobře jsou zfilmovány scény námořních bitev a překrásné jsou některé záběry plachetních lodí.

O zvukové stránce snímku lze podle zahajovacím představení těžko něco soudit, neboť tehdy na začátku dalo ředitelství ohlásit, že filmové aparáty, pro poruchu ve vedení elektrického proudu ješte dobře nefungují. Tim by se vysvětlovaly některé nedostatky reprodukce.I přes to, pozorný divák zjistil, že na mnoha místech, byl film dodatečně synchronisován. Krásná je poslední závěrečná scéna, kde se objevil pozoruhodný náběh k filmově - zvukové montáži. Nelson zde umírá a vzpomíná na svá různá shledání s Lady Hamiltonovou. Na plátně se objevuje montáž moře a jejího obrazu, při čemž zní píseň, kterou mu kdysi zpívala. Tato scéna se zdála být předzvěstí dobré budoucnosti zvukového filmu a nikdo jí tehdy nemohl upřít působivost.  Autor: Asmodej

režie:
Frank Lloyd
 
 
hraje:
Corinne Griffith (Emma Hartová / Lady Hamiltonová), Victor Varconi (Horatio Nelson), H.B. Warner (Sir William Hamilton), Ian Keith (Charles Greville), Marie Dressler (Mrs. Hartová), Montagu Love (kapitán Hardy), William Conklin (Romney), Dorothy Cumming (královna Maria Carolina), Michael Vavitch (král Ferdinand), Evelyn Hall (vévodkyně z Devonshire), Helen Jerome Eddy (Lady Nelsonová), Julia Swayne Gordon (hraběnka z Argyle)
 
 
námět:
E. Barrington (The Divine Lady (román, 1924))
 
 
scénář:
Forrest Halsey
 
 
kamera:
John F. Seitz
 
 
hudba:
Cecil Copping
 
 
kostýmy:
Fred C. Ryle
 
 
střih:
Hugh Bennett
 
 
výtvarník:
Horace Jackson
 
 
zvláštní efekty:
Harry Redmond
 
 
masky:
Fred C. Ryle, Bert Sutch
 
 
producent:
Walter Morosco, Frank Lloyd
 
 
kaskadér:
Gil Perkins
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.