Neklidnou hladinou (1962)

Neklidnou hladinou
61.8 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 22.3.1963        
    Délka: 87 min.
„Vzrušující příběh olympijských vítězů.“
POZOR, SPOILER

Blíží se konec druhé světové války. V Třeboni chtějí nacisté získat loďku, která patří zdejšímu klubu. Několik kluků se rozhodne, že ji raději odvezou někam pryč. Jednou za temné noci se „vloupají“ do úschovny kajaků a vyjedou na vodu. Jenže nacisté mají motorový člun, a tak je snadno dohoní. Nestřílejí po nich, ale vykoupou je.

Na konci války se všude zpívá a tancuje. Vodáci se opět shledávají se svou lodí, ale Jarda za ten nález zaplatil životem.

Život jde dál a kluci zase trénují veslování. Musí vstávat časně ráno, protože jindy trénují starší, které určil klub. Přibírají nového kluka, Honzu, což se ovšem moc nelíbí trenérovi. Ten tvrdí, že si Honza pokazí styl, protože obvykle jezdí na jiném plavidle. Kluci své lodičce říkají babička, ale bohužel má být prodána. Na protest ji tedy přihlásí na mistrovství republiky, kde vyhrají. Tím pádem „postupují“ do Polska. Jenže na veslařské sekci se záhadně ztratí jejich doklady. Nejede se nikam, ale trénuje se dál, a to už přímo na olympiádu.

A podařilo se to. Kluci se ocitají ve Finsku. Ovšem bez lodi. Nervózní čekání dopadne dobře a lodička nakonec dorazí. Nyní je třeba se soustředit na závody samotné, kde se ukáže, jak jsou kluci dobří. Ovšem konkurence je zde veliká.  Autor: Pitryx

režie:
Václav Gajer
 
 
hraje:
Miroslav Saic (veslař Standa Klus), Jan Řeřicha (kormidelník Lojza Kemr), Bohuslav Kalva (veslař Mirek Mejtek), Vladimír Bezděk (veslař Jarda Čermák), Václav Lohniský (Bartl), Václav Kaňkovský (prof. Kůrka), Bohuš Záhorský (Vavruška), Jaroslav Vojta (Pavlis), Lubor Tokoš (reportér), Michal Koblic (Míša), Marta Záhorová (Pavlisová), Josef Kobr (funkcionář), Alois Dvorský (Kandr), Ladislav Potměšil (Kovanda), Jana Gýrová (Alena), Rudolf Princ (vrchní Dejmek), Eduard Dubský (funkcionář), Aleš Košnar (kormidelník), Helena Růžičková (bufetářka), Arnošt Navrátil (divák v Brně), Bedřich Šetena (senior v Třeboni), Milan Kindl (startér v Brně), Anna Pitašová (žena v bufetu), Milan Klásek, Vladimír Kotzy (veslař Milan Pavlis), Jan Neumann (kajakář Honza Pavlů), František Kokejl (Němec s lulkou), Bohumil Smutný (funkcionář), Stanislav Hejný (divák), Jiří Janoušek (tanečník ve vinárně), Rudolf Široký (mistr v truhlárně)
 
 
námět:
Karel Štorkán, Ota Hofman
 
 
scénář:
Ota Hofman, Václav Gajer (technický)
 
 
kamera:
Jiří Vojta, Josef Novotný
 
 
hudba:
Evžen Illín
 
 
výprava-architekt:
Bohumil Pokorný
 
 
kostýmy:
Emilie Kůtová, Marie Doležalová
 
 
střih:
Zdeněk Stehlík, Ludmila Náprstková
 
 
zvuk:
Adolf Nacházel, Josef Dvořák, Bohumír Brunclík (zvukové efekty)
 
 
vedoucí produkce:
Josef Císař
 
 
II. kamera:
Miloš Šauer
 
 
masky:
František Malec
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Olga Mimrová, Miloš Rudolf
 
 
asistent režie:
Jaroslav Toms, Marta Marková
 
 
asistent kamery:
Karel Dobřichovský
 
 
pomocná režie:
František Matoušek
 
 
odborný poradce:
Jan Jindra
 
 
asistent vedoucího výroby:
Jarka Hypiusová
 
 
asistent architekta:
Josef Kraus
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.