Největší z Čechů (2010)

Největší z Čechů
57.5 %
 
 

Další název: The Greatest Czechs

    Žánr: hořká komedie
    Země: Česká republika
    Premiéra v ČR: 26.8.2010        
    Délka: 96 min.
„O cestě za českými hrdiny světových rekordů v nejrůznějších dovednostech a výstřelcích.“
Chcete vědět, jestli je možné prolézt squashovou pálkou? Kolik čtyřlístků musíte nasbírat, abyste překonali rekord? Kolik musíte sníst párků, abyste v tom byli nejlepší? A kam až se dá dojet na rotopedu? To vše zjistíte ve filmu Největší z Čechů.

Režisér (Jaroslav Plesl), jeho producentka (Simona Babčáková) a kameraman (Jiří Vyorálek) jsou živořící umělci, kteří už sice mají za sebou filmy, co dostaly ceny, lvy, dobré kritiky a hrály se s úspěchem na řadě festivalů, ale nechodí na ně diváci. Jejich další spolupráce se řítí do ztracena, protože životní projekt režiséra nezískal grant, což znamená, že se nebude točit. Producentka s režisérem odjíždějí do Pelhřimova, do metropole českých rekordů a kuriozit, kam je zavolal šéf Agentury Dobrý den (Igor Bareš). Agentura má totiž jeden problém. Často se o ní a jejích rekordmanech mluví, ale nikdo to nebere vážně. A tak se rozhodnou najmout kritikou uznávaného režiséra, aby natočil film o nejvýjimečnějších lidech, kteří dosud mají jen nálepku bláznů a magorů, pouťové atrakce. Šéf Agentury má pro naše filmaře tři čtvrtě miliónu v hotovosti, jako zálohu na natáčení, což je tak významný argument, že další debata je celkem zbytečná. Zadání je jasné: Hluboce lidské příběhy lidí, co dokázali vlastní pílí něco, co nikdo jiný patrně na světě neumí.

K utahané tvůrčí trojici se přidává sebevědomá zvukařka (Johana Švarcová), studentka FAMU, která na rozdíl od nich není spoutaná životními prohrami. Tak nějak ostatní štve, ale zároveň jim připomíná jejich „dávné“ začátky. Jak tohle všechno skončí? Dotočí spolu tenhle film a pomůžou změnit obraz Agentury? Odhodlají se ještě někdy dělat to, v čem vidí skutečně smysl? A o čem bude jejich příští film?

„Tento film je složený z událostí, které se nám opravdu staly!“ prohlašují filmaři. Uvidíte v něm vynikající herce i skutečné rekordmany hrající sami sebe. Herecké výkony jsou tak přesvědčivě, že mezi profesionálními herci a naturščiky nepoznáte rozdíl. Kromě zmíněných protagonistů se ve vedlejších rolích objeví například Aňa Geislerová, Jan Hřebejk, Marek Taclík, David Švehlík či Wabi Daněk a další.

Zdroj: ČT

režie:
Robert Sedláček
 
 
hraje:
Jaroslav Plesl (režisér), Simona Babčáková (producentka), Jiří Vyorálek (kameraman), Johana Ovžold (zvukařka), Albert Babčák (producentčin syn), Igor Bareš (šéf Agentury Dobrý den), Michal Bumbálek (ředitel pivovaru Kahan), Robert Mikluš (rekordman v pojídání párků), Igor Chmela (vazač slámy), Jana Janěková (vazačova žena), David Švehlík (rekordman v potápění bez přístroje), Marek Taclík (rekordman v pití piva pod vodou), Jan Hřebejk (předseda grantové komise), Wabi Daněk (člen grantové komise), Martin Myšička (sběratel čtyřlístků), Jan J. Vágner (majitel hotelu), Anna Geislerová (číšnice), Matouš Outrata (střihač), Pavel Göbl (režisér Göbl), Petr Koblovský (řidič favoritu), Václav Jaroš (ředitel domova důchodců), Miroslav Pokorný (rekordman – muž prolézající squashovou pálkou), Petr David (rekordman – Velká ruka), René Richter (rekordman – Golem), Aleš Spirman (rekordman – stavitel nejmenší motorky ve světě), Jiří Kremser (rekordman – hlavičkář-otec), Patrik Černý (rekordman – hlavičkář-syn), Jiří Fiedor (rekordman – hořící muž), František Košnar (znalec písma), Ladislav Hanzel (muž visící za kůži), Rudolf Bok (rekordman – hořící muž), Petr Kocián (rekorman – muž v ledu), Milena Jiříková, Karolína Zavřelová, Adam Černý, Aleš Kuda, Jiří Kubíček, Andrea Prenghyová, Tomáš Kympl, Tomáš Durdík, Michal Plavec, Ondřej Soukup, Petr Opluštil, Lucie Pavlásková, Lenka Kejmarová, Cyril Hirsch, Petr Fiedor (sám sebe), Železný Zekon
 
 
námět:
Robert Sedláček
 
 
scénář:
Robert Sedláček
 
 
kamera:
Petr Koblovský
 
 
hudba:
Tomáš Kympl
 
 
kostýmy:
Renata Pupíková
 
 
střih:
Matouš Outrata
 
 
zvuk:
Martin Večeřa
 
 
produkce:
Radim Procházka
 
 
výtvarník:
Renata Pupíková (výtvarnice scény)
 
 
zpěv:
Jana Sibera (koloraturní soprán)
 
 
II. kamera:
Petr Vejslík
 
 
koproducent:
Jaroslav Kučera (Čt), Jordi Niubó
 
 
dramaturgie:
Ivan Hubač (šéfdramaturg ČT)
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Zuzana Vrbová
 
 
asistent režie:
Matouš Outrata
 
 
nahrál:
Luděk Růžička (housle), Pavel Štemberk (saxofon), Bharata Rajnošek (flétna), David Hájek (basa), Jiří Stivín (bicí), Stanislav Jelínek (kytary), Smyčcový orchestr, Ondřej Skopový
 
 
výkonný producent:
Mikuláš Novotný
 
 
producent:
Radim Procházka
 
 
vedoucí výroby:
Jiří Koštýř
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.