Nejtěžší yard (1974)

Nejtěžší yard (The Longest Yard)
65 %
 
 

The Longest Yard

    Žánr: drama / krimi / komedie / sportovní
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 121 min.
„Bachaři versus vězni v zápase roku!“
Paul Crewe (Burt Reynolds v roli, jež z něj udělala ve své době sexsymbol) býval poměrně velkou hvězdou amerického fotbalu, dokud ho nevyloučili za úmyslné kažení bodů při hře. Ale to už je dávno. Nyní si odpykává osmnáctiměsíční trest v kriminále, kterému šéfuje fanatický nadšenec do fotbalu dozorce Hazen, jenž chce za každou cenu se svým poloprofesionálním manšaftem, tvořeným z bachařů, získat národní titul. Crewe má za mřížemi za úkol sestavit své mužstvo, pochopitelně z muklů, s nímž by tým dozorců sehrál tréninkový zápas – který samozřejmě musí vyhrát družstvo ředitele vězení.
Premisa Nejtěžšího yardu některým z vás jistě přivolá vzpomínku na Aldrichův starší snímek Tucet špinavců. Takřka identičtí antihrdinové stojí nyní před obdobnou výzvou, tentokrát je to však spíš komedie. Je to ale pořádně drsná komedie – proti níž je i kůže na oválném fotbalovém míči málo hrubozrnná. Již zhruba od čtvrtiny filmu lze velmi snadno předvídat, jak se bude následující dění odvíjet a jak to všechno dopadne – režisér však divákům úspěšně vštěpuje pocit, že to naši hrdinové rozhodně nebudou mít jednoduché a že jejich jedinečná možnost, jak se navézt do nenáviděných bachařů, se neobejde bez pořádných krůpějí potu, krvavých mozolů, zlomených kostí a bůhví čeho ještě, a to doslova a do písmene. Utkání mezi arestanty a dozorci zabírá téměř třetinu filmu a je to vskutku zábavná třetina, i když nemáte sebemenší páru, o čem ten americký fotbal je.

Autor/Zdroj: Popis
Marek Žilka, Cinema 5/2002 DVD

režie:
Robert Aldrich
 
 
hraje:
Burt Reynolds (Paul Crewe), Eddie Albert (Warden Hazen), Ed Lauter (kapitán Knauer), Michael Conrad (Nate Scarboro), James Hampton (dozorce), Harry Caesar (Granville), John Steadman (Pop), Charles Tyner (Unger), Mike Henry (Rassmeusen), Bernadette Peters (Miss Toot), Tony Cacciotti (Rotka), Anitra Ford (Melissa), Michael Fox (hlasatel), Richard Kiel (Samson), Mort Marshall (Wardenův asistent), Jack Rockwell (trenér), J. Don Ferguson (fotbalový rozhodčí)
 
 
námět:
Albert S. Ruddy
 
 
scénář:
Tracy Keenan Wynn
 
 
kamera:
Joseph F. Biroc
 
 
hudba:
Frank De Vol
 
 
výprava-architekt:
James Dowell Vance
 
 
střih:
Michael Luciano
 
 
zvuk:
Howard Beals, Gordon Daniel, John Doc Wilkinson, James Contrares, Fred Faust
 
 
dabing:
Vladimír Matějček
 
 
koordinátor kaskadérů:
Hal Needham
 
 
masky:
Tom Ellingwood, Guy Del Russo
 
 
nahrál:
Lynyrd Skynyrd (skladba "Saturday Night Special")
 
 
producent:
Albert S. Ruddy
 
 
kaskadér:
Gary McLarty, Denny Arnold, Mickey Caruso, Louie Elias, James M. Halty, Chuck Hayward, Frank Orsatti, Glenn R. Wilder
 
 
casting:
Joyce Selznick
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.