Nedosněné sny (1989) [TV film]

Nedosněné sny
61.4 %
 
 
    Žánr: životopisný
    Země: Československo
    Délka: 71 min.
„O spisovatelské dvojici bratří Mrštíků“
Nedosněné sny jsou vyprávěním o spisovatelské dvojici bratrů Mrštíkových, kteří patří k významným představitelům generace českých realistů. Původním inspiračním zdrojem ke vzniku filmu byla vydaná korespondence všech čtyř bratrů Mrštíků, z nichž jsou známí především Alois a Vilém. Kniha dala filmu i název. Alois a Vilém Mrštíkové byli již za svého života ceněni jako významní spisovatelé, zejména Vilémova Pohádka máje byla velmi populární, ale jak to už v životě bývá, nedosněné sny, nerealizované literární plány a vždy přítomné komplikace a potíže v životě denním i v tom literárním a kulturním je trápily často natolik, že to nevyvážilo ani jisté uznání či úspěchy. Takovým nesporným úspěchem byla i Maryša a její uvedení na scéně Národního divadla.

Hlavním inspiračním zdrojem obou spisovatelů byla příroda a vesnický život, který je ve filmu zachycen v ještě zachovaných autentických reáliích. Zárověň je zde zobrazeno velmi živě i české a moravské umělecké prostředí druhé poloviny devatenáctého a začátku dvacátého století. Oživuje celou plejádu významných postav českého uměleckého světa, boje o uvedení Maryši v ND, okolnost vzniku Pohádky máje i Roku na vsi. Vykreslení povahových rozdílů obou spisovatelů, z nichž mladší Vilém ukončil svůj život dobrovolně jsou obrazem dramatického hledání vlastní umělecké individuality.

Zdroj: ČT

režie:
Viktor Polesný
 
 
hraje:
Jiří Kodeš (Vilém Mrštík), Jana Špaňůrová (Božena Mrštíková), Oldřich Navrátil (Alois Mrštík), Vlasta Žehrová (Marie Mrštíková), Gustav Opočenský (otec Mrštík), Pavel Pavlovský (Ladislav Stroupežnický), František Hromada (Bedřich Frída), Eva Jakoubková (Zdenka Braunerová), Jiří Zahajský (Jaroslav Kamper), Dana Batulková (Josefina Malinová), Jan Kačer (F. A. Šubert), David Matásek (F. X. Šalda), Simona Peková (role neurčena), Jiří Schmiedt (role neurčena), Zdeněk Dušek (role neurčena), Jiří Hálek (role neurčena), Eva Čížkovská (role neurčena), Jaroslav Němeček (role neurčena)
 
 
scénář:
Marta Kadlečíková, Viktor Polesný
 
 
kamera:
Martin Šec
 
 
hudba:
Miki Jelínek
 
 
výprava-architekt:
Zdeněk Flemming (výtvarník scény)
 
 
kostýmy:
Ivana Olmerová (výtvarník kostýmů)
 
 
střih:
Alois Fišárek
 
 
zvuk:
Lumír Turek
 
 
masky:
Eva Vyplelová
 
 
dramaturgie:
Dana Špirková
 
 
asistent režie:
Milan Bajgar
 
 
pomocná režie:
Jiří Hanych
 
 
vedoucí výroby:
Lucie Hertlová (vedoucí výrobního štábu)
 
 
skript:
Zdena Froncová
 
 
scénograf:
Libor Fránek
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.