Nechte to na mně (1955)

Nechte to na mně
61.5 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 23.12.1955        
    Délka: 80 min.
„Oldřich Nový v zajetí funkcí... Agitační veselohru na námět Alice Valentové a Zdeňka Endryse“
Tiskárenský sazeč Jaroslav Patočka (Oldřich Nový) je na nějakou dobu v Praze sám s dospívajícím synem Pepíkem. Paní Patočková totiž odjela do Příbrami k dceři, která má každým dnem rodit. Patočka je člověk, který nedokáže nikomu říct ne. Když se omylem ocitne na parníku, který odváží zaměstnance tiskáren na rekreaci, přijme funkci vedoucího výpravy místo opožděného kolegy Kalouska (František Kreuzmann). Pro velký úspěch zájezdu se pak na Patočku začnou hrnout další a další funkce: muž se stane sociálním, kulturním i sportovním referentem, vedoucím kurzu první pomoci a také domovním důvěrníkem. A všichni kolem něj to patřičně využívají. Jenže kdo chce stihnout všechno, nakonec nestihne nic…
Veselohra režiséra Martina Friče je jedním z mála filmů, ve kterých se Oldřich Nový ukázal v jiné než milovnické roli. Na scénáři s režisérem spolupracoval student dramaturgie a scenáristiky pražské FAMU, budoucí filmař světového formátu Miloš Forman.
Česká televize

režie:
Martin Frič
 
 
hraje:
Oldřich Nový (Patočka), Theodor Pištěk (Rokos), František Kreuzmann (Kalousek), Vladimír Řepa (Pinc), Běla Jurdová (Anči), Jaroslav Mareš (Tonda), Zdeňka Baldová (správcová), Robert Bate (Pepík), Marie Vášová (Patočková), Václav Trégl (Hejna), Lubomír Lipský (korektor Boček), Stella Zázvorková (Richtrová), čestmír Studna (Miloušek), Magda Kopřivová (uklízečka Sudová), Bedřich Bozděch (hlídač Forman), Josef Chvalina (tiskař Novotný), František Paul (kapitán parníku), Emil Bolek (vrátný), Vladimír Klemens (vedoucí opravny zdviží), Irena Bernátová (Jarmila Patočková), Josef Steigl (vedoucí Kovomatu), Ladislav Kulhánek (řečník na schůzi), Bohuš Hradil (úředník v topenářství), Antonín Kandert (vedoucí sklenářství), Karel Třebický (sazeč), Emanuel Kovařík (rstrojník - parťák), Fanda Mrázek (opravář zdviží), Miloš Vavruška (opravář zdviží Franta), Jindřich Doležal (rzahrádkář), Milan Karpíšek (redaktor), Mirko Čech (příslušník SNB), Marie Kautská (dívka u Patočky), František Miroslav Doubrava (řečník na schůzi lesníků), Ota Motyčka (funkcionář), Erik Zámiš (účastník schůze), Ilona Kubásková (Pincova žena), Blažena Slavíčková (Hejnova žena), Marta Kozibíková (Jaroušek, vnuk Patočkových), Anna Kadeřábková (prodavačka v Chemodroze), Vladimír Foukal (řidič), Josef Bartůněk (závozník), Karel Šlajs (závozník), Ivana Teršová (Pincova dcera), Petr Bukvaj (Pincův syn), Pavel Bukvaj (Pincův syn), Hugo Günther (lékař), Božena Boušová (vedoucí závodní kuchyně), Ladislav Pecold (příslušník SNB na křižovatce), Václav Žižka (taxikář), Karel Exner (muž u Patočky)
 
 
námět:
Alice Valentová, Zdeněk Endris
 
 
scénář:
Martin Frič, Miloš Forman
 
 
kamera:
Rudolf Stahl
 
 
hudba:
Zdeněk Petr, Jan Frýda
 
 
výprava-architekt:
Miroslav Hrachovec
 
 
kostýmy:
Aša Teršová
 
 
střih:
Jan Kohout
 
 
zvuk:
Josef Zora
 
 
výtvarník:
Stanislav Pavlík
 
 
masky:
Ladislav Bacílek
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Jaroslav Vlk
 
 
asistent režie:
Rudolf Jaroš, Marie Hejzlarová
 
 
asistent kamery:
Eduard Kadeřábek
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr
 
 
dirigent:
Milivoj Uzelac
 
 
vedoucí výroby:
Ladislav Terš
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.