Red Dust (1932)

Red Dust
    Žánr: drama / romantický
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 2.8.1935        
    Délka: 83 min., 2335 metrů
Jean Harlowová, herečka platinově lesklých světlých vlasů, které jí tak dobře přispívaly k charakteristice její úlohy v tomto filmu. Hraje tu se vzácnou pohotovostí a přirozeností výrazu a pohybů děvče polosvěta, které se z velkoměsta Saigonu náhodou zatoulá sta kilometrů do vnitrozemí Indočíny. Tak uprostřed gumovníkových plantáží žijí a umírají odvážlivci, dobrodruhové, vyhoštěnci civilizace a současně její pionýři a průkopníci, otužilí a zdrsnělí zápasem s přírodou, podnebím, malárií a úskočností domorodců.

Je jich tu třeba a té jejich odvahy, aby lidé v ostatním světě měli pneumatiky, staré ženy ohřívací láhve a nakonec i děti dudlíky. Ten svět má ovšem svou morálku, snad zdánlivě nevázanější, ale v podstatě ovládanou týmiž pudy, jako ostatní lidé, ale má též své zákony gentlemanství. Představiteli tohoto světa je mladý správce plantáže, jemuž Clark Gable dal mužnou drsnost i citovou měkkost, prostou milenecké unylosti, a již zmíněná Jean Harlowová, prostořeká, vtipná a roztomile drzá, ukecaná kočka s čistými, sympatickými rysy charakteru. Mezi oběma se octnou dvě osobnosti ze světa civilizace: inženýr, správcův přítel, a jeho mladá žena.

V smyslovém opojení, nezkrotitelném jako tropická příroda sama, vyvíjí se román hříšné lásky. Ale nebezpečná rudovláska se ukazuje jako nejlepší znalkyně lidí a vládkyně svých citů a závěr děje spojuje lidi, kteří k sobě svým životním osudem patří. Režie a výprava filmu vytvořila v řadě obrazů prostředí života v bahnitých džunglích a ze dřeva sroubených obydlích bělochů, jež nejsou sice paláci, ale ani bez skromného komfortu, kterého ani v těch bohem zapomenutých končinách civilizovaný člověk nechce postrádat. Děj filmu má živý spád a dvojice hlavních představitelů se při všem dramatickém pozadí dokázala postarat o humorné zabarvení celého filmu.  Autor: Asmodej

režie:
Victor Fleming
 
 
hraje:
Clark Gable (Dennis Carson), Jean Harlow (Vantine), Gene Raymond (Gary Willis), Mary Astor (Barbara Willisová), Donald Crisp (Guidon), Tully Marshall (McQuarg), Forrester Harvey (Limey), Willie Fung (Hoy)
 
 
námět:
Wilson Collison (hra)
 
 
scénář:
John Lee Mahin, Donald Ogden Stewart
 
 
kamera:
Harold Rosson, Arthur Edeson
 
 
střih:
Blanche Sewell
 
 
výprava:
Cedric Gibbons
 
 
producent:
Hunt Stromberg, Irving Thalberg
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.