Nebeští jezdci (1968)

Nebeští jezdci
85.8 %
 
 
 
 
    Žánr: válečný / drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 20.12.1968        
    Délka: 92 min.
„Válečný příběh z druhé světové války, věnovaný českým letcům v britské RAF“
POZOR, SPOILER

Rozhlížíme se po hřbitově, kde jsou pomníky válečných obětí. Do toho je slyšet hluk boje a hlášení vysílaček…

Jedna posádka je zrovna ve vzduchu a zadní střelec touží vyzkoušet kulomet. Je mu to povoleno. Na přistávací ploše pes Belinda běží k letadlům. Letci vystupují a zadní střelec, zvaný Prcek, nadává. Vojenská komise vyšetřuje případ zásahu vlastního letadla.

Posádky jsou nyní ve vojenské jídelně. Prcek se opět zlobí, že musí čekat na jídlo. Setkávají se zde piloti ČSSR a Polska. Pak si rozdělují věci po kolegovi, který dostal zásah a již zde není.

V zábavním podniku se zase Prcek málem popere, ale pak je hlášen letecký poplach a všichni mají jít do krytu. Jenže rozjívená společnost důstojníků a žen to rázně odmítá. Je plánován společný útok na Wassermünde. Při něm mají Prcek a jeho kamarád seržant Malý, kterému Prcek říká Študent, zažívací potíže, což je ve vzduchu dost velký problém. Po návratu jde Študent na návštěvu ke své dívce Patricii, a to by nebyl Prcek, aby se k ní nevetřel také. Statečně popíjí s otcem dívčiny - a velmi mu to chutná.

Jako další cíl náletu je oznámen Norimberk. Při něm dostane Prckova posádka zásah. Pomalu ale jistě ztrácejí výšku a mají rozbitou vysílačku. O další potíže se postarají další dva Messerchmitty. To už však přilétají spolubojovníci. Nic však není vyhráno. Študent je dost raněn a posádka dostává rozkaz k opuštění stroje. Prcek tu svého kamaráda nechce nechat, ale nakonec musí. Stroj přistane nouzově a Študent se dostane ven. Vrací se však pro Pavla a stroj exploduje. V hrozném stavu leží Študent v nemocnici, je celý v obvazech. Jeho dívka se jej pokouší kontaktovat, dokonce i navštívit, ale není jí to umožněno. Nakonec je Študent propuštěn. Shání se po Pat, ale Prcek mu zatím nic neřekne. Sdělí mu to až později, Pat má totiž jiného muže.

Seržant Malý je radostně přivítán a opět se vydává na další let. Ten však končí špatně, totiž havárií do moře. Na záchranný člun se dostávají on, Prcek a Němec, ten který je asi sestřelil. Mají nějakou naději?  Autor: Pitryx

režie:
Jindřich Polák
 
 
hraje:
Jiří Bednář (palubní střelec seržant Malý zvaný Študent), Jiří Hrzán (palubní střelec seržant Novák zvaný Prcek), Svatopluk Matyáš (pilot a kapitán letadla Pavel Kolár), Elsie Randolph (zdravotní sestra Hendersonová), Joan Seton (Watkinsonová, matka Patricie), Jana Nováková (Patricia Watkinsonová, příslušnice WAAF), Karel Hála (popálený stihač), Jaroslav Rozsíval (mechanik), Ivan Krajíček (mechanik), Jaroslav Toms (letec), Jan Kaplický (střelec Jimmy), Bedřich Šetena (střelec), Charles Cameron (Bradley), Winston Chrislock (navigátor Tommy), Vojtěch Holý (navigátor George), Josef Váša (druhý pilot Frank, syn hraběte z Norfolku), Victor Carter (velitel perutě Batchelor), Geoffrey Russell-Jones (zpravodajský úředník), Gunter Schoß (německý stíhač), Marie Cingrošová (příslušnice WAAF), Celestýn Mrázek (důstojník), Zlata Adamová (příslušnice WAAF), Jana Sedlmajerová (příslušnice WAAF), Jaroslav Vlk (policista), Antonín Kubový (strážný), Ladislav Bezubka (hudebník-vedoucí souboru), Karel Kos (hudebník), Václav Král (hudebník), Jaroslav Vlk (policista), Oldřich Unger, Čestmír Preclík, Kazimierz Siedlaczek
 
 
námět:
Filip Jánský (román "Nebeští jezdci" (1964))
 
 
scénář:
Filip Jánský, Zdeněk Mahler, Jindřich Polák
 
 
kamera:
Jan Němeček
 
 
hudba:
Evžen Illín, Jaromír Vejvoda (skladba "Škoda lásky" (1927))
 
 
výprava-architekt:
Karel Černý
 
 
střih:
Josef Dobřichovský
 
 
zvuk:
Bedřich Poledník, Bohumír Brunclík (zvukové efekty)
 
 
vedoucí produkce:
Rudolf Hájek, Petr Čapek
 
 
II. kamera:
Rudolf Milič
 
 
masky:
Rudolf Hammer
 
 
dramaturgie:
Věra Kalábová
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Antonín Kubový, Jaroslav Vlk
 
 
asistent režie:
Otakar Fuka
 
 
odborný poradce:
Joyce Kadečková (jazykový), Jaroslav Doktor
 
 
fotograf:
Zdeněk Dukát
 
 
spolupráce:
Jarmila Kostolná
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.