Na svobodě (1978)

Na svobodě (Straight Time)
76.4 %
 
 

Straight Time

Další název: Podmíněné propuštění

    Žánr: krimi / drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 114 min.
„Drama muže, který chce skoncovat se svou minulostí.“
Na svobodě (Podmíněné propuštění)
Děj filmu sleduje životní osudy Maxe Demba, odsouzeného na šest let odnětí svobody za krádeže a ozbrojená přepadení a podmíněně propuštěného z vězení. Celou svou bytostí touží žít poctivě, najde si bydlení, práci i dívku a zdá se, že se mu skutečně podaří skoncovat s minulostí. Ale všechno jako by se proti němu spiklo, poznává, že i když je život ve vězení krutý, život na svobodě dokáže být mnohem krutější. Styk se starým přítelem, bývalým trestancem, ho znovu vede na šikmou plochu. Fyzicky napadne bigotního a krutého sociální kurátora, který si libuje v ponižování svěřenců. Zoufalá situace ho nutí dát se znovu na cestu zločinu, která ústí v neúspěšný pokus o loupežné přepadení klenotnictví.
Film byl natočen podle románu „Žádná bestie není tak divoká“ (No Beast So Fierce), jehož autor Edward Bunker sám strávil nějaký čas ve vězení. Dustin Hoffman v roce 1972 koupil filmová práva na tento román a byl projektem od počátku fascinován – dokonce kvůli němu založil vlastní produkční společnost SweetWall Production a měl v úmyslu film i režírovat. Pak se však této myšlenky vzdal, aby se mohl plně věnovat roli. Na postavu Maxe se důkladně připravoval. Téměř osm měsíců navštěvoval věznice a trestnice po celé zemi, např. i vězení Folsom Prison a San Quentin, aby poznal a nasál atmosféru věznice, aby se dokázal vžít do pocitů muže čerstvě propuštěného na svobodu. Poznal denní režim, prošel celou přijímací procedurou včetně sejmutí otisků prstů, vyplňování formulářů a pořízení fotografií pro policejní účely. Ve Folsomu se také setkal s E. Bunkerem, který jej zasvěcoval do světa bývalých vězňů. „Ačkoli film obchodně ani u kritiky příliš neuspěl, je to jeden z nejcitlivějších, nejpřesnějších a nejpoctivějších snímků o zločinu a zločincích v kinematografii“ (citace z Průvodce filmovým uměním).

Použité zdroje: TV program, životopis Dustina Hoffmana od Ronalda Bergana.  Autor: Veronika42

režie:
Ulu Grosbard, Dustin Hoffman ((nepotvrzen))
 
 
hraje:
Dustin Hoffman (Max Dembo), Theresa Russell (Jenny Mercer), Gary Busey (Willy Darin), Harry Dean Stanton (Jerry Schue), M. Emmet Walsh (Frank), Rita Taggart (Carol Schue), Kathy Bates (Selma Darinová), Sandy Baron (Manny), Jake Busey (Henry Darin), Peter Jurasik (bankovní pokladník), Edward Bunker (Mickey), Corey Rand (Carlos), Mary Margaret Robinson
 
 
námět:
Edward Bunker (autobiografický román "Žádná bestie není tak divoká"), Alvin Sargent
 
 
scénář:
Edward Bunker, Jeffrey Boam
 
 
kamera:
Owen Roizman
 
 
hudba:
David Shire
 
 
střih:
Sam O'Steen, Randy Roberts
 
 
zvuk:
James E. Webb
 
 
masky:
Vivienne Walker (účesy)
 
 
výkonný producent:
Howard Pine
 
 
producent:
Tim Zinnemann, Dustin Hoffman ((nepotvrzen))
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.