Na rozchodnou (2009) [TV film]

Na rozchodnou
65 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Česká republika
    Délka: 63 min.
Druhá světová válka vnesla do našich dějin trauma, s nímž se dodnes vypořádáváme. Jeho stopy neseme stále v sobě, dokonce i ti, kteří tu dobu sami neprožili. Náš příběh se vrací do doby, kdy Brno bylo stále ještě multikulturní město - žili v něm Češi, Němci a Židé. Výjimkou nebyly ani rodiny, kde se různá etnika spojovala. A právě do jednoho takového domova příběhem vstoupíme.

V centru dění stojí malý chlapec Pavel Hejný a jeho rodiče - tatínek Čech a maminka Židovka. Tatínkova sestra se provdala za Němce a přijala jeho německou národnost. Není to žádný nacista, vlastně je invalidou z první světové války, nicméně gestapo na něho tlačí, aby se přestal s rodinou stýkat. Protižidovské tlaky a hrozba deportace vedou k rodinné tragédii. Matka, aby zachránila syna, je nucena zapřít svoje rodiče, kteří později zahynou v koncentračním táboře.

Po válce se ale situace obrátí. Divoký odsun zasáhne německou větev rodiny. Malý Pavel nechápe, co se kolem něho děje. Jeho rodiče mu řadu věcí zatajují anebo problémy bagatelizují. Tím mu však situaci ještě víc ztěžují. Po letech se Pavlovi, jako starému muži, který se vrací z emigrace, vybaví během koncertu vzpomínka na dobu, kdy jednu totalitu začala nenápadně střídat totalita jiná.

režie:
Juraj Nvota
 
 
hraje:
Magdalena Sidonová (matka Hejná), Martin Trnavský (otec Hejný; Pavel ve starším věku), Milena Asmanová (babička Poláková), Barbora Munzarová (teta Malenerová), Petra Špalková (teta Hejná), Jiří Ornest (dědeček Polák), Stanislav Zindulka (pan Krystl), Nathan Němec (Pavel Hejný), Zuzana Slavíková (paní Czerná), Radim Novák (strýc Hejný), Zdeněk Bureš (strýc Malener), Igor Chmela (strýc Vraspír), Marie Spurná (paní Bartlová), Jan Skopeček (navrátilec z koncentráku), Nika Brettschneiderová (navrátilkyně z koncentráku), Petr Halberstadt (pan Pilka), Natália Drabiščáková (teta Vraspírová), Marie Málková (mamá Hejná), Miroslav Maršálek (Vocílka), Dana Pešková (Vocílková), Martin Písařík (1. komisař), Jan Grygar (2. komisař), Miloslav Mejzlík (předseda soudního senátu), Josef Polášek (profesor), Marie Ludvíková (paní Veselá), Filip Alexej Krška (Hans Malener), Martin Sláma (pán Dúležitý)
 
 
scénář:
Milan Uhde
 
 
kamera:
Petr Polák
 
 
hudba:
Michal Novinski
 
 
výprava-architekt:
Tomáš Rusín
 
 
kostýmy:
Zuzana Štefunková Rusínová
 
 
zvuk:
Lubor Hochmann
 
 
pomocná režie:
Viktor Walter
 
 
fotograf:
Jef Kratochvil
 
 
producent:
Darina Levová
 
 
skript:
Anna Inemanová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.