Na koniec świata (1999)

Na koniec świata
    Žánr: drama / psychologický / romantický
    Země: Polsko
    Délka: 104 min.
Film je inspirován Zolovým románem Theresa Raquinová, na rozdíl od něho se však odehrává v jiné zemi - carském Rusku 19. století.

Po jedné z krvavě potlačených demonstrací nalézá Gabriel vedle bezvládného ženského těla ležet v invalidním vozíku plačícího kojence. Protože ženě už není pomoci,odnáší dítě do domu svého bratra. Tam se zjistí, že je to holčička. Gabrielova švagrová Jadwiga ji pojmenuje Tereza a rozhodne se ji vychovat společně se svým vlastním synem, malým Kamilem. Oba dospělí muži jsou krátce na to povoláni do Mandžuska a tak Jadwiga zůstává s dětmi sama. Míjejí roky a Terezy vyrůstá krásné, ale zamlklé děvče,plně podléhající vlivu panovačné Jadwigy. Ta rozhodne o sňatku obou mladých lidí a má přitom na mysli hlavně blaho svého slabého a často churavého syna.

Tereza a Kamil se tedy stávají manžely, i když impotentní Kamil nedokáže vztah fyzicky naplnit. Nato přichází z Manžuska zpráva o smrti jeho otce a zároveň i pozvání od strýce Gabriela. Všichni tři se tedy vydávají do exotické ciziny, kde na ně čeká pohodlný dům a bohatě zařízený obchod. Kamil se seznámí s šíleným ruským malířem Viktorem a nechává se od něj portrétovat. Viktor se brzy sblíží i s Terezou a ona s ním poznává tělesnou vášeň a slast. Při jedné ze schůzek je však zpozoruje Kamil a šílený vzteky svou ženu prakticky znásilní - poprvé v životě. Brzy na to však tragicky umírá. Jadwiga, zdrcená jeho smrtí, ochrne a Tereza zjišťuje, že je těhotná, aniž by tušila, který z mužů je otcem. Viktor ji opouští a ona porodí syna. Při porodu jí pomáhá Jadwiga, které se radostí nad vnukem vrací zdraví.

Situace v kraji se však stává neúnosnou a tak se Jadwiga s Gabrielem rozhodují k útěku. Jadwiga, která Terezu viní z Kamilovy smrti a nenávidí ji proto, jí namíchá uspávací nápoj a prchá jenom s dítětem. Strachem šílená Tereza druhý den vybíhá na ulici plnou povstalců a vojska. Umírá, zasažena náhodnou střelou. Gabriel s Jadwigou a děckem už mezitím sedí ve vlaku, kde se dávají do řeči s jedním mužem - také Polákem,který jim vypráví, že jede hledat svoji před lety ztracenou dcru, o níž se doslechl, že by měla žít kdesi v Mandžusku. Její matka před lety zahynula v Rusku, on byl carskými vojáky zajat a strávil dlouhý čas ve vězení. A teď se vydává hledat muže, který tenkrát odnesl jeho malou dcerku z matčina invalidního vozíku...  Autor: green-tea

režie:
Magdalena Łazarkiewicz
 
 
hraje:
Justyna Steczkowska (Tereza), Alexandr Domogarov (Wiktor), Joanna Żółkowska (Jadwiga), Tadeusz Szymków (Gabriel), Dariusz Toczek (Kamil), Maciej Kozłowski (notář Dawid), Mariusz Golaj (Wang), Lech Łotocki (průvodčí,otec Teresy), Agata Steczkowska (matka Terezy), Jacek Mikolajczak (Jan), Agnieszka Lehong (Maja), Agnieszka Olejnik (jeptiška)
 
 
námět:
Émile Zola
 
 
scénář:
Magdalena Łazarkiewicz, Joanna Żółkowska
 
 
kamera:
Tomasz Dobrowolski
 
 
hudba:
Antoni Lazarkiewicz, Justyna Steczkowska
 
 
střih:
Ewa Romanowska-Różewicz
 
 
zvuk:
Krzysztof Wodziński
 
 
producent:
Piotr Lazarkiewicz
 
 
kaskadér:
Lech Adamowski
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.