Muži (1950)

Muži (The Men)
90 %
 
 

The Men

Další název: Battle Stripe, The Courage of Man

    Žánr: drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 85 min.
Filmové drama líčí příběh vojáka, který je během bojů druhé světové války těžce zraněn do dolní části zad. Poručík pěchoty Ken 'Bud' Wilozek je v důsledku poranění míchy paralyzován a zotavuje se v paraplegickém oddělení nemocnice pro veterány ve svém rodném městě. Bohužel neexistuje žádná naděje na zlepšení jeho zdravotního stavu a Ken se stává zahořklým mrzákem, je nepřátelský a téměř ztrácí vůli k životu. Odmítá vidět svou snoubenku Ellen, která mu chce pomoci vyrovnat se s jeho stavem. Po období deprese se Ken přece jen s pomocí doktora Brocka a svých kolegů pacientů podrobuje pracovní rehabilitaci a po dlouhé fyzikální léčbě se mu začíná vracet naděje, že by mohl své končetiny znovu používat. Se souhlasem a za pomoci lékaře se s Ellen ožení, ale o svatební noci ho přepadnou pochyby o možnosti realizace nových povinností. Utíká zpět do nemocnice, ale po rozhovoru s doktorem Brockem si uvědomí, že se musíme snažit budovat svůj nový život přes všechny průvodní obtíže.

Tento americký snímek byl jedním z prvních filmových děl, jež se zabývalo nelehkým osudem postižených válečných veteránů. Byl inspirován příběhem vojáka Kena Wilozeka, který byl po zásahu střely ochrnutý od pasu dolů. Marlon Brando v něm vytvořil svou první filmovou roli. Součástí přípravy na roli byl i měsíční pobyt v nemocnici pro veterány v Birminghamu, který absolvovali i režisér a scenárista. Ve filmu si hrálo sebe i čtyřicet pět postižených mužů z této nemocnice. Scénář filmu byl nominován na Oscara.  Autor: Veronika42

režie:
Fred Zinnemann (.)
 
 
hraje:
Marlon Brando (Ken Wilozek / Bud), Teresa Wright (Ellen), Everett Sloane (Dr. Eugene Brock), Jack Webb (Norm Butler), Richard Erdman (Leo Doolin), Arthur Jurado (Angel Lopez), Virginia Farmer (sestra Robbinsová), Dorothy Tree (Ellenina matka), Howard St. John (Ellenin otec), Nita Hunter (Dolores), Patricia Joiner (Laverne), John 'Skins' Miller (Dr. Kameran), Ray Teal (muž v baru), Marguerite Martin (Angelova matka), DeForest Kelley (Dr. Sherman), John Hamilton (smírčí soudce), Ralph Brooks (terapeut), Polly Bergen (zpěvačka v nočním klubu), Sherry Hall (barman), Virginia Christine (manželka), Victoria Horne (manželka)
 
 
námět:
Carl Foreman
 
 
scénář:
Carl Foreman
 
 
kamera:
Robert De Grasse
 
 
hudba:
Dimitri Tiomkin
 
 
střih:
Harry W. Gerstad
 
 
výprava:
Rudolph Sternad
 
 
producent:
Stanley Kramer
 
 
vedoucí výroby:
George Glass
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.