Muž se železnou maskou (1998)

Muž se železnou maskou (The Man in the Iron Mask)
71.7 %
 
 

The Man in the Iron Mask

Další název: Muž so železnou maskou (SK)

    Žánr: dobrodružný / akční
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 7.5.1998        
    Délka: 132 min.
„Za královu čest a osud celé země. Jeden za všechny…“
POZOR, SPOILER

Po dobytí Bastily v ní našli revolucionáři podivný nápis a vězně se železnou maskou.

Jsme v Paříži v roce 1662. Kapitán královských mušketýrů d´Artagnan projíždí městem a lidu se to evidentně nezamlouvá. Porthos přichází za Athosem, který se opět modlí. Sem pak přichází také d´Artagnan, aby vyřídil Aramisovi vzkaz od krále, který jej chce vidět. Ten mu dává za úkol najít vůdce jezuitů, kteří proti němu nejvíce bouří, a má jej také zabít.

Venku probíhá jen další z nějakých hodně bohatých oslav. Je zde i Athosův syn Raoul se svou dívkou Kristýnou. Ta se králi zalíbí a on si na ni počíhá. Možná by k něčemu došlo, kdyby jej nevyrušil jeho vrah, vzápětí zabit d´Artagnanem. Ten pak Athose navštíví. Právě tehdy sem přichází Raoul s tím, že jej král povolává do boje. D´Artagnan zabrání útoku na zámek a pak promlouvá s králem Ludvíkem. Debata však nemá na vladaře žádná vliv. Raoul v boji umírá, a když se to dozví jeho otec, provede takřka bezhlavý útok. Jen d´Artagnan jej zachrání před jistou smrtí a za to mu Athos řekne, že je zrádce. Zato když se zprávu o Raoulově smrti dozví Kristýna, končí u krále v posteli.

Všichni čtyři mušketýři se scházejí v hrobce. Aramis jim přiznává, že je to on sám, kdo je vůdce jezuitů. A proto dává návrh na výměnu krále. Ví totiž, jak na to. Dochází k rozporu a bývalí přátelé se nerozejdou v dobrém. D´Artagnan je totiž přesvědčen, že nedokáže krále zradit, protože mu přísahal.
Do jakéhosi vězení na malém ostrůvku připlouvá člun s mnichem. Je zde totiž vězeň, který má jednou za měsíc možnost vyzpovídat se. Kněz, který zde pravidelně dochází, je nemocen a tento mnich jej má zastoupit. Tak dojde doprovázen strážemi až do cely, kde je muž se železnou maskou. Toho pak propašuje z vězení ven. Když jsou již jinde a v klidu, je vězni maska sundána a Aramis mu vypráví ponurý příběh. Příběh jeho života.

Vězeň se totiž narodil jako druhý syn královně francouzské. Jenže jeho otec moc dobře věděl, že by to přineslo rozbroje v celé zemi, a proto synka poslal na vesnici. Zde chlapec žil léta, dokud pro něj nepřišlo několik mužů, kteří jej vsadili do vězení a dali mu masku. Mládenec se jmenuje Filip a právě jej chtějí tři mušketýři vyměnit za krále na maškarním plese. A tak se milý Filip musí za tři týdny naučit vše, co umí i současný král, jeho bratr Ludvík.

Je den akce, i když s posunutým dnem, a Filip se blíží ke královskému paláci. Je maškarní bál tančí se o sto šest a Ludvík občas zahlédne za klasickými maskami i masku železnou. Po chvíli je mušketýry jat. Jenže je tu d´Artagnan a ten tuší léčku. Proto poroučí svým mužům hlídat, a tak se mu podaří třem bývalým kamarádům krále v podzemí vyfouknout a nyní je má oba. Právě pro něj žádá kapitán od krále milost, ale je odmítnut a stává se pro krále podezřelým. Ten, když je přítomen u Kristýniny sebevraždy, začíná měnit názor. Filip je šoupnut opět do vězení a je mu zase nasazena maska. A mušketýři prchnou zpět do hrobky. Zde naleznou překvapivý vzkaz.

Opětně vnikají do vězení, kde najdou Filipa. Jenže to už jsou všude kolem muži vedení králem a mušketýři i s Filipem jsou obklíčeni ze všech stran. Přesto se nevzdávají a vyběhnou přímo před nabité pušky, které míří přímo na ně...  Autor: Pitryx

režie:
Randall Wallace
 
 
hraje:
Leonardo DiCaprio (král Ludvík/Filip), Jeremy Irons (Aramis), John Malkovich (Athos), Gérard Depardieu (Porthos), Gabriel Byrne (d'Artagnan), Anne Parillaud (královna Anna), Judith Godrèche (Christine), Edward Atterton (poručík Andre), Peter Sarsgaard (Raoul), Hugh Laurie (králův poradce), David Lowe (králův poradce), Brigitte Boucher (madame Rotund), Karine Belly (holka), François Montagut, Matthew Jocelyn (vrah), Emmanuel Guttierez, Christian Erickson
 
 
námět:
Alexandre Dumas (díl románu Vikomt de Bragelonne (1850))
 
 
scénář:
Randall Wallace
 
 
kamera:
Peter Suschitzky
 
 
hudba:
Nick Glennie-Smith
 
 
výprava-architekt:
Anthony Pratt
 
 
kostýmy:
James Acheson
 
 
střih:
William Hoy
 
 
zvuk:
David Stephenson (v titulcích jako David A Stephenson), Tony Lamberti (efekty - design), Randy Kelley (efekty)
 
 
vedoucí produkce:
Alan Ladd
 
 
produkce:
Randall Wallace, Russell Smith
 
 
titulky-česká verze:
Anna Kareninová
 
 
šerm:
Lyndall Hobbs
 
 
zvláštní efekty:
George Gibbs
 
 
II. kamera:
Henri Habans
 
 
II. režie:
David Carrigan
 
 
koproducent:
Paul Hitchcock, René Dupont
 
 
koordinátor kaskadérů:
Philippe Guégan, Yannick Derrien
 
 
vizuální efekty:
Kent Houston (supervize), Rob Hodgson, The Post Group
 
 
masky:
Giannetto de Rossi (a design železné masky), Mirella De Rossi (účesy)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.