Muž, který se směje (1928)

Muž, který se směje (The Man Who Laughs)
90 %
 
 

The Man Who Laughs

    Žánr: drama / mysteriózní
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 110 min.
Muž, který se směje byl americký film s Conradem Veidtem. Byl to opět jeden z těch filmů, kdy reklama okázale volala na všechny strany, že se jedná o miliondolarový film! Dvoumiliondolarový! Natáčení tohoto snímku trvalo plné dva roky.

Film byl natočený podle románu Viktora Huga. Děj byl dost členitý a romanticky zabarvený, byl dobrým podkladem pro film. Ovšem scénárista musel hodně vypustit a mnoho zhustit. Conrad Veidt hraje roli muže, který se věčně směje následkem operace, kterou na něm kdysi provedli zloději dětí. Je šaškem a potulným komediantem, jemuž se všichni smějí, až na jeho slepou milenku, která nikdy neviděla jeho směšnou tvář.

Ukáže se, že šašek pochází ze vznešené rodiny, takže se stává anglickým lordem s nadějí na kariéru a na královu přízeň. Při jeho objevení se ve sněmovně vypukne skandál, královna ho chce dát uvěznit, ale šašek utíká na loď, na moře a za svou slepou milenkou. Veidtovu partnerku hraje Mary Philbinová, zjevu neobyčejně filmově lyrického, která mohla s ním vytvořit vzácnou podívanou, kdyby...kdyby nebylo právě těch přeplácaných davových scén, v nichž z jejich výkonů byly setřeny všechny barvy.

Ostatně také režisér Paul Leni nedovedl z nich vytěžit všechno a nelze se zde ubránit dojmu, že v rukou jiného režiséra mohla být Veidtova hra velkým uměleckým činem, kdežto zde zůstalo vše jaksi na povrchu. Škoda těch dvou herců. Škoda té příležitostí, kterou jim dal scénář. Ovšem nutno tady sdělit, že ve filmu hrálo - jak bylo prezentováno - 50.000 statistů, na stavbách prý pracovalo na 8.000 řemeslníků a natáčelo jej 12 kameramanů.  Autor: Asmodej

režie:
Paul Leni (.)
 
 
hraje:
Mary Philbin (Dea), Conrad Veidt (Gwynplaine / Lord Clancharlie), Olga Baclanova (vévodkyně Josiana), Brandon Hurst (Barkilphedro), Stuart Holmes (Lord Dirry-Moir), Sam De Grasse (král James II), George Siegmann (Dr. Hardquanonne), Josephine Crowell (královna Anne), Károly Huszár (hostinský)
 
 
námět:
Victor Hugo (román (1869))
 
 
scénář:
J. Grubb Alexander (.), Walter Anthony (titulky)
 
 
kamera:
Gilbert Warrenton (.)
 
 
kostýmy:
Vera West
 
 
střih:
Edward L. Cahn (.)
 
 
producent:
Carl Laemmle (.)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.