Muž a žena (1972) [TV hra]

Muž a žena
58 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Délka: 71 min.
„Drama rozvratu manželství podle novely Heleny Šmahelové.“
POZOR SPOILER

Je pátého února a manželé Marta a Arnošt Zemanovi mají desetileté výročí svatby. Zatím jsou oba v posteli a netuší, že je čekají velmi rušné dny. Ona mu znovu připomene jeho prchavou známost v minulosti a oba vstávají.

Ve městečku začíná řádit podivná nemoc podobná chřipce. On je lékař, ona je farmaceutka, a proto k tomu mají velice blízko.

Jejich syn Petr Zeman lízal sníh a nyní je nemocen. Arnoštův nadřízený, primář Vandas ihned nařizuje jeho převoz. Navíc sem přijíždí odborník na neznámé nemoci a virózy. Je to muž až z Prahy, doktor Hrabák. Ten se mrkne i na Petra. Když za ním přijde jeho matka, ihned se do ní zakouká.

Je společná zábava a plachý Hrabák je zde také. Ale nebaví se. Chce odejít, když sem přijde Marta. Hrabák jí dá najevo, co si myslí - a ona jej pozve na večeři. Jenže on onemocní a Marta jej navštíví, když je upoután na lůžko. A pak v bytě. Jsou zcela sami.

Arnošt si začne s paní Balejovou, která jim vede domácnost. Ta mu ráda vyžvaní „řeči“ o vztahu Hrabáka a jeho manželky. Ta, když se dozví o mrtvici Hrabákovy matky, definitivně odchází k němu i s dcerkou. Kluka ponechává Arnoštovi. On si ji v Praze najde a odváží dcerku s sebou. Když je Marta opět ve městě, Arnošta navštíví a chce s ním projednat jejich budoucnost. Vše ale dopadne tak, že Petr skáče z okna.

Spor o děti pokračuje. Nakonec Arnošt na sílící tlak Balejové volá advokáta a souhlasí s rozvodem za podmínek jeho ženy. Ovšem ani to není konec příběhu.  Autor: Pitryx

režie:
Zdeněk Kubeček
 
 
hraje:
Irena Kačírková (Marta Zemanová), Radoslav Brzobohatý (Arnošt Zeman), Stanislav Pillmann (Petr), Michaela Romanovová (Irena), Karel Šebesta (profesor Hrabák), Karolina Slunéčková (Hedvika Balejová), Václav Fišer (Ing. Toman), Hana Kreihanslová (Hana Tomanová), Jaroslav Kašpar (primář Vandas), Josef A. Stehlík (provizor), Jana Grossmanová (Jiřinka), Svatopluk Skládal (Čtvrtníček), Božena Fixová (správcová), Miluše Zoubková (1. zdravotní sestra), Libuše Jiskrová (2. zdravotní sestra)
 
 
námět:
Helena Šmahelová (stejnojmenný román)
 
 
scénář:
Bohuslav Březovský
 
 
kamera:
Adolf Navara
 
 
hudba:
Luboš Sluka
 
 
výprava-architekt:
Leopold Zeman (výtvarník scény)
 
 
kostýmy:
Lída Novotná (výtvarník kostýmů)
 
 
střih:
Jana Malásková
 
 
zvuk:
Svatava Hrubcová
 
 
II. kamera:
Vladimír Dousek, Petr Polák
 
 
masky:
Miloslav Faderhons, Miluše Mrázková
 
 
dramaturgie:
Karel Major
 
 
asistent režie:
Anna Pevná
 
 
asistent produkce:
Helena Morávková (asistent výroby)
 
 
vedoucí výroby:
Dagmar Skopcová (vedoucí výrobního štábu)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.