Mrtvý princ (1971) [TV film]

Mrtvý princ
77.6 %
 
 
    Žánr: pohádka
    Země: Československo
    Délka: 68 min.
„Romantická pohádka na orientální motivy.“
POZOR SPOILER!

Venku zuří bouřka a dva současní mladí lidé se ukryjí u vrat hradu. Tu se dveře otevřou a nějaký děda je zve dále. Má na sobě oděv, který se nosíval v dávné historii. Děda je ubytuje a poví jim příběh.

Kdysi tu bydlel král a neměl potomka. A hrozně jej chtěl. Jednoho dne v bouři se zde objevil starý mnich. Ten královně slíbil syna, který však měl žít jen do té doby, než by se někdo zmocnil náhrdelníku ukrytého v rybě a dal by si jej na krk. Pak bude po něm.

Stalo se jak mnich řekl. Královna měla syna Jana. Což ovšem hnětlo sestřenici. Ta, když princ vyrostl v mládence, mámila z něj jeho tajemství života. Ten to zase vymámil z matky. Sestřenka tedy simulovala nemoc a byla „vyléčena“ onou rybou. Princ pak „zemřel“. Sestřenka však byla více a více na nervy a ráda by se stala královnou. Starý, tehdy ovšem mladý, sluha zjistil, že princ v noci mrtvý není. Král pořádal bujaré zábavy a prchající doktor, který „léčil“ sestřenici mu zjevil tajemství ryby a náhrdelníku. Nu a on ihned zahájil kroky k princově záchraně. Pokusil se sestřenici náhrdelník ukrást, ale akce se nezdařila. Pak se tu objevila princezna Miroslava, což by mohla být ta dívka, která se musí do prince zamilovat, náhrdelník získat a musí jej hodit zpět do vody.

Akce pokračovala za přispění dalších služebných. Princezna Miroslava ji uspala a náhrdelník šlohla. Pak jej hodila do vody. Následovala cesta ke králi. Když se mu ukázali, zmizeli. Nikdo je nikdy už neviděl. Sestřenice byla vsazena do věže.

Stařec dovypráví svůj příběh a vyprovodí oba mladé lidi z hradu. Ti se jmenovali Jan a Miroslava.  Autor: Pitryx

režie:
Vlasta Janečková
 
 
hraje:
Ladislav Pešek (zámecký kastelán / Ondřej), Petr Štěpánek (Honza / princ Jan), Jana Preissová (Mirka / princezna Miroslava), Jana Dítětová (královna), Vladimír Ráž (král), Alena Vránová (sestřenka), Jana Drbohlavová (komorná), Stella Májová (dvorní lazebnice), Radovan Lukavský (mnich), Eduard Dubský (doktor Fabricius), Otto Lackovič (role neuvedena), Jaroslav Mareš (role neuvedena), Ferdinand Krůta (dvořan), Josef Velda (role neuvedena), Eduard Pavlíček (role neuvedena)
 
 
scénář:
Jan Valášek, Helena Slavíčková
 
 
kamera:
Vladimír Plicka
 
 
hudba:
Zdeněk Marat
 
 
výprava-architekt:
Miroslav Pelc
 
 
kostýmy:
Stela Drozdová (návrhy kostýmů)
 
 
střih:
Olga Werzonová
 
 
zvuk:
Adolf Böhm, Karel Jakl
 
 
text písně:
Pavel Kopta
 
 
choreografie:
Lea Janečková
 
 
masky:
Ota Šejnoha, Jarmila Šťastná, Petr Hovorka
 
 
dramaturgie:
Jarmila Turnovská
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Helena Šimonová (zástupce vedoucího výroby)
 
 
asistent režie:
Helena Heribanová, Magda Vodičková, Anna Hřídelová
 
 
vedoucí výroby:
Petr Brada (vedoucí výrobního štábu)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.