Mrtvý muž přichází (1995)

Mrtvý muž přichází (Dead Man Walking)
82 %
 
 

Dead Man Walking

Další název: Mŕtvy muž prichádza (SK)

    Žánr: drama / psychologický
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 9.5.1996        
    Délka: 122 min.
„Muž odsouzený k trestu smrti. Mniška, která mu chce ulehčit osud…“
Sestra Helen pracuje jako sociální pracovnice v černošské čtvrti v New Orleansu. Ve vězení se setkává s cynickým a brutálním vrahem Matthewem Ponceletem pár týdnů před jeho popravou. Její úsilí o pomoc člověku v nouzi se postupně mění ve snahu dosáhnout alespoň zmírnění jeho trestu. Mezi Helen a Matthewem se přitom vytváří zvláštní vztah. Zatímco ona těžce hledá cestu jak překonat vlastní pochyby, musí vězeň přiznat svoji vinu…

Silné drama vzniklo podle stejnojmenného bestselleru, v němž jeptiška Helen Prejeanová vypráví osobní zážitky při setkáních s vězni z cel smrti. Scénář k filmu napsal scenárista a režisér Tim Robbins (Bob Roberts, The Cradle Will Rock). Hlavní postavu pozoruhodným způsobem ztvárnila Susan Sarandonová (Atlantic City, Čarodějky z Eastwicku, Thelma a Louise, Nebezpečný klient a Soumrak), která byla za svůj výkon v hlavní roli oceněna Oscarem. Vězně čekajícího na poslední den svého života si zahrál Sean Penn (Nejsme žádní andělé, Hra, Tlumočnice, 21 gramů, Milk). Za svůj výkon v Robbinsově snímku byl oceněn Stříbrným medvědem na 46. MFF v Berlíně v roce 1996.

Zdroj: ČT

režie:
Tim Robbins
 
 
hraje:
Susan Sarandon (Helen Prejeanová), Sean Penn (Matthew Poncelet), Robert Prosky (Hilton Barber), Raymond J. Barry (Earl Delacroix), R. Lee Ermey (Clyde Percy), Celia Weston (Mary Beth Percyová), Lois Smith (Helenina matka), Scott Wilson (kaplan Farley), Roberta Maxwell (Matthewova matka), Margo Martindale (Colleen), Barton Heyman (kpt. Beliveau), Steve Boles (seržant Trapp), Nesbitt Blaisdell (ředitel věznice), Ray Aranha (Montoya), Larry Pine (Gilardi), Gil Robbins (biskup Norwich), Adele Robbins (sestra), Michael Cullen (Carl Vitello), Peter Sarsgaard (Walter), Missy Yager (Hope), Jack Black (Craig), Jon Abrahams (Sonny), Arthur Bridgers (Troy), Clancy Brown (policista), Eva Amurri (Helena v 9-ti)
 
 
námět:
Helen Prejean (stejnojmenná kniha)
 
 
scénář:
Tim Robbins
 
 
kamera:
Roger Deakins
 
 
hudba:
David Robbins, Bruce Springsteen (píseň Dead Man Walking)
 
 
výprava-architekt:
Richard Hoover
 
 
kostýmy:
Renée Ehrlich Kalfus
 
 
střih:
Lisa Zeno Churgin
 
 
zvuk:
Tod A. Maitland
 
 
vedoucí produkce:
Tim Bevan, Eric Fellner
 
 
produkce:
Jon Kilik, Tim Robbins
 
 
titulky-česká verze:
Helena Rejžková
 
 
výtvarník:
Brick Mason
 
 
odborný poradce:
Helen Prejean
 
 
producent:
Rudd Simmons
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.