Mořská panna (1939)

Mořská panna
61.5 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.12.1939        
POZOR, SPOILER!

Jsme na nádrží, kde Gábinka vyprovází svého manžela Emánka do Monte Carla. S ním jede také pan Macháč a pan Sojka, jeho věrní kamarádi. Už cestou si slibují, že si to užijí. Zde již v hotelu sedí dvojice. Ona a ona. Mají vážnou rozpravu. On o ni již nestojí a dává ji to patřičně najevo. Ona je Klára a on Robert. Ten ji posílá také do kasina, aby vyhrála nějaké peníze, protože on ji skoro o všechny obral. Klára nevyhraje ani vindru. Když se jí potom vnucuje nějaký chlap, poví mu, že je mořská panna.

Na pokoji pak přijde na to, že ji Robert obral také o šatstvo a další věci, které jí kdysi daroval. Ona se obleče, jak se dá a jde do restaurace. Zde jde za ní nejprve Sojka, ale je odbyt. Ani Machač neuspěje. A mezitím se tu objeví kněžna Witkoňská. Nejde však do hotelu, ale odjíždí v autě.

Zatím Eman dává Kláře květinu. Nemůže tušit, že právě kvůli ní bude ona považována za kněžnu. Eman ji naláká do hotelu, kde bydlí on. Pak jdou spolu na večeři a oba kamarádi do kasina hrát. Bohužel jsou vyhozeni. Eman je odhalen jako ženáč, a proto tvrdí, že jeho žena odpočívá v pokoji. Robert s komplicem plánují krádež a Eman s Klárou se ukryjí před deštěm v jakémsi prázdném domě. Zde také stráví noc.

Pak se vrací do hotelu, kde jeho dva kamarády balí dvě dívčiny a oni se rádi dají. Když pak Eman řekne Kláře, že ji má rád, přichází Robert a vyzradí, že ji hledá policie. Hned také Emana okrade. A po jeho odchodu si Klára přečte dopis, který Emanovi napsala jeho manželka. Klára jí pošle telegram. To už oba kamarádi odhalili, jak je obě děvčata převezla.

Oba kamarádi pak zachraňují peníze kněžně, která je drobátko ožralá. Ta pak končí v pokoji, kde bydlí Klára. Ta si přečte lístek, který dostala kněžna od Roberta, že se mají sejít i ihned tam jde. Lstí ho obere o lup a mizí. Do hotelu přijíždí Gábinka a začíná tu být velmi veselo…  Autor: Pitryx

režie:
Václav Kubásek
 
 
hraje:
Jiřina Štěpničková (Klára), Bedřich Veverka (statkář Hrdý), Anna Letenská (Hrdá), Vladimír Řepa (Machač), Jára Kohout (Sojka), František Salzer (Robert), Růžena Šlemrová (Witkoňská), Eliška Pleyová (Machačova přítelkyně v baru), Eva Prchlíková (Sojkova přítelkyně v baru), Gabriel Hart (společník kněřny Witkónské), Richard A. Strejka (společník kněžny Witkónské), Josef Příhoda (cestující ve vlaku/ospalý muž v restauraci), František Paul (pán na pláži), Míla Pačová (obstarožní světačka), Bedřich Bozděch (hotelový host s dětmi), Josef Waltner (hotelový vrátný), Karel Černý (ředitel hotelu), Emanuel Kovařík (vrchní v hotelu), Oldřich Kovář (zpěvák), Jiří Hron (hotelový host), Josef Bělský (kožišník), Ota Motyčka (pan Richard), Slávka Rosenbergová (Richardova žena), Emanuel Hříbal (listonoš), Přemysl Pražský (detektiv v herně), Václav Mlčkovský (zástupce sirotčince), Sláva Grossmann (host v herně), F. X. Mlejnek (host v herně), Marie Vildová (host v lázních), František Haller (barman), Wanda Vodičková (Gábinčina přítelkyně), Adolf Marek (host v herně), Jiří Schreinzer (host v herně), Michel Elaguine (host v herně), Adolf Horálek (společník kněžny Witkónské)
 
 
námět:
Josef Štolba (divadelní hra "Mořská panna" (1900))
 
 
scénář:
Václav Wasserman, Jarmila Svatá-Fuksová
 
 
kamera:
Ferdinand Pečenka
 
 
hudba:
Josef Stelibský
 
 
výprava-architekt:
Bohumil Heš
 
 
střih:
Božena Vališová
 
 
zvuk:
František Pilát
 
 
vedoucí produkce:
Vladimír Pošusta, Václav Dražil
 
 
výtvarník:
Rudolf Žák
 
 
asistent režie:
Josef Mach, Václav Štrup
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.