Moje noc s Maud (1969)

Moje noc s Maud (Ma nuit chez Maud)
83.3 %
 
 

Ma nuit chez Maud

Další název: My Night with Maud, Six Moral Tales III: My Night at Maud's, Moje noc u Maud

    Žánr: drama
    Země: Francie
    Délka: 110 min.
„Bouře citů, myšlenek a slov zmítá s věřícím mužem v podání Jean-Louise Trintignana během noci s atraktivní vdovou Maud.“
Možná nejvíce provokativním filmem jedné z hlavních figur francouzské nové vlny, režiséra Erica Rohmera, je komorní drama Moje noc s Maud, na jehož tvorbě se sešly dvě velké persony francouzské kinematografie Jean-Louis Trintignan a Françoise Fabianová. On zde představuje konzervativního a víře oddaného inženýra, který sice odešel bydlet na klidné předměstí Paříže, ale samota a nedostatek vzruchů už ho nebaví. Ona je pak atraktivní liberální vdova Maud, s níž muž stráví noc a se kterou rozmlouvá, aby se lépe vyznal ve svých pocitech. Je zde totiž ještě jedna žena, Françoise, neznámá blonďatá kráska z kostela, kterou by chtěl Jean-Louis oslovit a představuje si, jak s ní stráví budoucnost. Na jakoukoli akci je ale příliš plachý a stydlivý. Kolotoč slov nakonec vyústí v touhu konečně se s neznámou setkat tváří v tvář. Snímek, nominovaný na Zlatou palmu v Cannes, se nakonec dočkal úspěchu také v zámoří – byl nominován hned na dva Oscary, a to pro nejlepší cizojazyčný snímek a za nejlepší originální scénář.

režie:
Eric Rohmer
 
 
hraje:
Jean-Louis Trintignant (Jean-Louis), Françoise Fabian (Maud), Marie-Christine Barrault (Françoise), Antoine Vitez (Vidal), Léonide Kogan (houslista), Guy Léger (kazatel), Anne Dubot (blondýnka), Marie-Claude Rauzier (studentka)
 
 
scénář:
Eric Rohmer
 
 
kamera:
Néstor Almendros
 
 
výprava-architekt:
Nicole Rachline
 
 
střih:
Cécile Decugis
 
 
zvuk:
Jacques Maumont, Jean-Pierre Ruh
 
 
produkce:
Pierre Cottrell
 
 
producent:
Barbet Schroeder
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.