Moderní doba (1936)

Moderní doba (Modern Times)
86.1 %
 
 
 
 

Modern Times

    Žánr: komedie
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 1.5.1936        
    Délka: 87 min.
„Tulák a jeho souboj se stroji v době, jež není nakloněna lidem.“
Hrdina příběhu, Tulák Charlie, který pracuje jako dělník u pásové výroby, se následkem stereotypní činnosti jednoho dne pomate na rozumu a ztrácí své místo v továrně. Jako nezaměstnaný se snaží vyrovnat se společenskými problémy a všudypřítomným zmatkem. V jeho souboji „s osudem“ sehraje nemalou roli náhoda, s jejímž přispěním se smolař Tulák objevuje v těch nejchoulostivějších situacích, a také se stává nedobrovolným hrdinou.
Slavný film, patřící mezi klasiku světové kinematografie, natočil v roce 1936 scenárista, režisér a herec Charlie Chaplin, který do něj vložil protest proti nehumánním projevům moderní civilizace a obrovskou dávku nadsázky, humor, ironii i sarkasmus. Neodmyslitelně k němu patří nestárnoucí, mistrovské komediální gagy a scény (Charlie jako oběť „krmícího stroje“, přetrvávající „tik“ v rukou jako následek celodenní práce u pásu či jízda na kolečkových bruslích ve 3. patře obchodního domu, kde chybí zábradlí). Vedle Charlieho Chaplina, jenž vytvořil hořko-komickou úlohu Tuláka, je třeba připomenout působivé ztvárnění dívky jeho snů hollywoodskou hvězdou Paulette Goddardovou (byla dočasně i jeho manželkou v reálném životě).

Zdroj: ČT
titulky

režie:
Charlie Chaplin
 
 
hraje:
Charlie Chaplin (dělník v továrně), Paulette Goddard (uličnice), Henry Bergman (kavárník), Tiny Sandford (Big Bill), Chester Conklin (mechanik), Hank Mann (lupič), Stanley Blystone (otec), Al Ernest Garcia (prezident společnosti), Richard Alexander (spoluvězeň), Mira McKinney (pastorova žena), Murdock MacQuarrie (Widdecombe Billows), Wilfred Lucas (důstojník), Edward LeSaint (šerif Couler), Fred Malatesta (vrchní číšník), Sammy Stein (obsluha turbíny)
 
 
scénář:
Charlie Chaplin
 
 
kamera:
Roland Totheroh, Ira H. Morgan
 
 
hudba:
Charlie Chaplin
 
 
střih:
Charlie Chaplin, Willard Nico
 
 
zvuk:
Paul Neal (hudební stopa), Frank Maher (hudební stopa)
 
 
titulky-česká verze:
Dana Hábová
 
 
výprava:
Charles D. Hall, J. Russell Spencer
 
 
producent:
Charlie Chaplin
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.