Miluji tě k sežrání (2001)

Miluji tě k sežrání (Trouble Every Day)
33.2 %
 
 

Trouble Every Day

Další název: Milujem ťa až na zožratie

    Žánr: horor / drama / thriller
    Země: Francie / Spolková republika Německo / Japonsko
    Premiéra v ČR: 10.1.2002        
    Délka: 102 min.
„Láska prochází žaludkem a někdy může i bolet.“
Film Trouble Every Day, v Česku bohužel distribuovaný pod doslovným názvem Miluji tě k sežrání, přináší nečekanou kinematografickou kombinaci. Jde o pomalé arthousové vyprávění o životě ve vztahu s osudově ztracenou rovnováhou, které zároveň obsahuje krvavé scény kanibalismu. Nevychází tedy zcela vstříc ani artovým diváckým očekáváním, ani publiku chtivému hororových žánrových atributů.

Claire Denisová a její stálý spolupracovník Jean-Pol Fargeau napsali příběh o Shaneovi a June Brownových, jejichž líbánky v Paříži nedefinuje návštěva památek francouzské metropole ani romantické procházky podél Seiny, ale Shaneovo rešeršování informací o zvláštní nemoci. Ta se projevuje kanibalskými sklony a je pravděpodobně následkem tajných experimentů. Shane se posléze setkává s bývalým doktorem-specialistou, který před světem tají svoji stejně postiženou ženu. Na lásku, která přestoupila konvenční hranice, však lék neexistuje.

„Myslím, že Trouble Every Day je film plný lásky. Ano, je v něm i hodně krve, ale hlavně lásky a vášně. Není to snímek o tiché lásce, ale o lásce, která vás může celé pohltit. Kdybych v tento základní dojem nevěřila, nikdy bych nemohla natočit takový hororový gore film,“ řekla o díle jeho autorka vloni v rozhovoru pro Český rozhlas Vltava.

Ve snímku se objeví tvář amerického nezávislého filmu se zabijáckýma očima Vincent Gallo i největší herecké stálice tvorby Claire Denisové, především Alex Descas (jako doktor Léo), který se s hvězdou francouzského artového filmu potkal i díky titulům Nénette a Boni (1996), Vetřelec (L’intrus, 2004) nebo 35 panáků rumu (35 rhums, 2008). Miluji tě k sežrání také patří do početné skupiny filmů, na nichž Claire Denisová spolupracovala s anglickými indie-rockovými melancholiky Tindersticks. Ti složili podmanivou titulní skladbu (její název je vypůjčený od Franka Zappy), která stále patří k jejich největším hitům.

Pavel Sladký
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017

režie:
Claire Denis
 
 
hraje:
Vincent Gallo (Shane Brown), Béatrice Dalle (Coré), Tricia Vessey (June Brownová), Alex Descas (Leo Semeneau), Florence Loiret-Caille (Christelle), Nicolas Duvauchelle (Erwan), José Garcia (Choart), Marilu Marini (Friessen), Aurore Clément (Jeanne), Raphael Neal (Ludo), Héléne Lapiower (Malécotová)
 
 
scénář:
Claire Denis, Jean-Pol Fargeau
 
 
kamera:
Agnès Godard
 
 
hudba:
Thindersticks
 
 
výprava-architekt:
Arnaud de Moléron
 
 
kostýmy:
Judy Shrewsbury
 
 
střih:
Nelly Quettier
 
 
zvuk:
Jean-Louis Ughetto, Christophe Winding, Dominique Hennequin
 
 
produkce:
Georges Benayoun, Jean-Michel Rey, Philippe Liégeois
 
 
koproducent:
Kazuko Mio, Seiichi Tsukada
 
 
casting:
Richard Rousseau
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.