Mezi zdmi (2008)

Mezi zdmi (Entre les murs)
80.5 %
 
 
 
Film na Blu-ray

Entre les murs

Další název: The Class, Medzi stenami

    Žánr: drama / psychologický
    Země: Francie
    Premiéra v ČR: 27.11.2008        
    Délka: 131 min.
„Syrový pohled do lavic střední školy na periferii Paříže. Film byl oceněný Zlatou palmou v Cannes.“
Film Laurenta Canteta nabízí nepřikrášlený pohled na motivace učitelů, kteří se pokoušejí za mizerné peníze předat studentům městských periferií vzdělání. Učitelé i žáci se tu potýkají s morálními dilematy a vzájemným neporozuměním. Různé kultury a životní postoje, které se v rámci školní výuky dostávají do konfliktu, reflektují situaci roztříštěné francouzské společnosti. Mladí lidé, kteří vyrůstají na předměstích, oplácejí nezájem stejnou mincí, a tak postupně dovedou zchladit entuziasmus kteréhokoli učitele. Francois však trvá na vzájemném respektu a plnění studijních povinností. Není ani přehnaně citlivý, ani chladný. Je to spíš jeho přímočará upřímnost, která někdy studenty šokuje. Francoisova metoda však brzy projde těžkou zkouškou…

Natáčení filmu předcházel dvouměsíční „casting“ v pařížské čtvrti Port-au-Prince. Jak říká sám režisér Laurent Cantet, byl to spíš „lov“ než casting. Cantet vždy čekal po zvonění, až budou žáci zdejších škol vycházet z budovy, a potom, co chvíli pozoroval jejich chování, je pozval už na skutečný casting.
Autentičnost námětu vychází ze stejnojmenné knižní předlohy, jejímž autorem je Francois Bégaudeau. Mezi zdmi je jeho třetím románem, ale ve Francii je znám také jako sportovní redaktor.

Film Mezi zdmi získal hlavní cenu na 61. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Cannes. Poprvé po 21 letech zvítězil domácí film. Na filmařských kvalitách vítězného snímku se shodli diváci, festivalová porota i zahraniční novináři.

Zdroj: ČT

režie:
Laurent Cantet
 
 
hraje:
François Bégaudeau (François), Rachel Regulier (Khumba), Esmerelda Ouertani (Esmeralda), Franck Keïta (Sulejman), Wei-Han Huang (Wej), Louise Grinberg (Louise), Nassim Amrabt (Nassim), Arthur Fogel (Arthur), Carl Nanor (Carl), Cherif Bounaïdja Rachedi (Šaríf), Julie Athenol (výchovná poradkyně), Jean-Michel Simonet (ředitel), Vincent Caire (Vincent), Frédéric Faujas (Fred), Anne Langlois (Sophie), Fatoumata Kante (Sulejmanova matka), Cheick Baba Doumbia (Sulejmanův bratr)
 
 
námět:
François Bégaudeau (stejnojmenná kniha (2006))
 
 
scénář:
Laurent Cantet, François Bégaudeau, Robin Campillo
 
 
kamera:
Pierre Milon
 
 
kostýmy:
Marie Le Garrec
 
 
střih:
Robin Campillo
 
 
zvuk:
Olivier Mauvezin, Agnès Ravez, Jean-Pierre Laforce
 
 
titulky-česká verze:
Natálie Nádassy
 
 
výprava:
Sabine Barthélémy
 
 
producent:
Caroline Benjo, Carole Scotta, Barbara Letellier, Simon Arnal
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.