Mezi děvčátky (1939)

Mezi děvčátky (The Under-Pup)

The Under-Pup

    Žánr: muzikál
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 88 min.
„Pěvecká hvězda Gloria Jean v příběhu z letního tábora pro bohaté dívky“
"Mezi děvčátky". Tento americký film z dívčího táborového prostředí měl být možná jakýmsi protějškem filmu z chlapeckého domova "Muži zítřka" (viz popiska na FDB), avšak nedosahuje jeho citové pravdy a hloubky, neboť mu chybí mu ideová a režijní opravdovost umělecké tvorby. Celkem se však o filmu "Mezi děvčátky" dá říci, že je to film milý a plný dětské bezprostřednosti.

Pod svou trochu americky upravenou fasádou skrývá často ostré postřehy a velká slova, která dokázala mnohého citlivějšího diváka pálit, ač zde byla vyslovena lehce a s dětskou samozřejmostí. V zásadě je film postaven na dvou vystupňovaných protikladech: Děti milionářů, bohaté na statky vezdejší, ale ochuzené o statky duše a srdce...naproti nim pak děti nemajetné, chudé na statky hmotné, ale bohaté na vnitřní život a lásku okolí.

Ty dva vzájemné nedostatky jsou ve filmu vyřešeny smírem bohatých děvčátek s naší chudou hrdinkou. Vrcholí jejím štěstím, že si smí obléci uniformu klubu děvčátek milionářů, což pro ni současně znamená: stromy, vodu, slunce, vzduch a volnost. Vkrádá se nám, nezaujatým především však starším filmovým nadšencům myšlenka, proč dovoluje dívčí klub obléci svou uniformu jen tomuto jedinému děvčátku, malé zpěvačce Pip-Emě, jak však film vzápětí ukázal, lze někdy snadno překlenout tragicky rozeklanou propast mezi dívčím polibkem "dobré vůle" a slůvky "I am sorry" (je mně líto) nebo "mea culpa", chcete-li aby v tomto filmu byly preferovány kladné a výchovné prvky.

A připouští-li děj veselou dětskou "rošťárnu", okamžitě v ní popírá co nejenergičtěji jakoukoliv špatnost, lež, klam a přetvářku. Kouzelné děvčátko Gloria Jeanová je vskutku roztomile líbezná, hraje přirozeně, nenuceně a navíc moc pěkně zpívá. Vedle děvčátek v úlohách dospělých nechybí zde nezbytná milenecká dvojice vychovatelky a táborového trenéra. a několik povedených typů, třebas ředitelky tábora a především dobráckého, ale energického dědečka malé Emy ve skvostném podání C. Aubrey Smitha, kterého si obecenstvo velmi dobře pamatovalo z jeho "uniformovaných" rolí plukovníků či generálů z vojenských filmů. Režii tohoto filmu měl Richard Wallace.  Autor: Asmodej

režie:
Richard Wallace
 
 
hraje:
Gloria Jean (Pip-Emma Binnsová), Robert Cummings (Dennis King), Nan Grey (Priscilla Adamsová), C. Aubrey Smith (dědeček), Beulah Bondi (slečna Thorntonová), Virginia Weidler (Janet Cooperová), Margaret Lindsay (paní Cooperová), Raymond Walburn (pan Layton), Ann Gillis (Letty Lou), Paul Cavanagh (pan Franklin Cooper), Billy Gilbert (Tolio), Kenneth Brown (Toliův syn), Billy Lenhart (Toliův syn), Frank Jenks (strýc Dan), Shirley Mills (Cecilia Laytonová), Samuel S. Hinds (doktor McKay), Ernest Truex (pan Binns), Doris Lloyd (paní Binnsová), Dickie Moore (Jerry Binns), Spencer Charters (lékárník)
 
 
námět:
I.A.R. Wylie
 
 
scénář:
Grover Jones
 
 
kamera:
Hal Mohr
 
 
hudba:
Frank Skinner
 
 
kostýmy:
Vera West
 
 
střih:
Frank Gross
 
 
výprava:
Jack Otterson
 
 
producent:
Joe Pasternak
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.