Měsíc 44 (1990)

Měsíc 44 (Moon 44)
62.5 %
 
 

Moon 44

    Žánr: sci-fi
    Země: NSR
    Premiéra v ČR: 1.3.1991        
    Délka: 100 min.
POZOR, SPOILER

Kolem roku 2038 jsou na Zemi vyčerpány zdroje. Nadnárodní společnosti se tedy snaží vytěžit co nejvíce surovin kdekoli ve Vesmíru.

Na Měsíci 47 dojde k napadení roboty řízených stíhaček. Jsou to zloději společnosti Pyrit. Jiná společnost, kterou Pyrit okrádá, se rozhodne zachránit alespoň poslední Měsíc. Ten, který má číslo 44 a který je poslední, co jim zbyl. Potíž je v tom, že se tam nikomu nechce, a tak je rozhodnuto, že tam půjdou vězni a s nimi i jeden agent ministerstva vnitra. Ten je tam vyslán velkým šéfem a má pátrat po zmizelých vesmírných lodích. Tento agent se jmenuje Felix Stone. Nejprve je umístěn mezi kriminálníky a s těmi se ocitá na Měsíci 44. Zde je mimo jiných lidí i parta hošíků, kteří jim budou dělat navigátory. Vězni totiž budou létat a cvičit se k obraně. Nejvyšší velitel je major Lee. Jeho podřízený je seržant Sykes.

Hned od začátku vzniká mezi mladými a vězni napjatá situace, stejně jako mezi Stonem a Sykesem. Ten má první let a zvládne jej s bravurou. Naviguje jej Tyler. Ten má být také Stoneovi k ruce. Nyní mu sdělí, co ví, a později jej zavede k přístrojům, které v podstatě řídí všechny lodi, což jsou zároveň i těžební stroje.

Ve sprše dochází ke konfliktu vězně Scootera Baileyho a Marka, mladého Tylerova kamaráda. Hned poté se koná velký cvičný let a Sykes odjistí vězni Jakeovi O‘Nealovi zbraně s ostrou municí. Ten sice Stonea rád nemá, ale když začnou zbraně pálit, je z toho dost vedle. Při dalším letu si dělá ještě Scooter z Marka legraci a ten se mu pomstí. Zrychlí jeho stroj tak, že jej zabije, za to končí ihned v cele, kde je později nalezen oběšený.

Stone načapá Sykese při činu a dochází k pranici. Do toho zasáhne major Lee a Sykese zastřelí. Tím byl vlastně Stoneův úkol skončen a on odchází. Tyler je již na vše sám a vidí majora, jak provádí něco s kabely. A to zrovna v době, kdy se sem blíží válečný křižník. Tyler neví co dál, ale naštěstí se sem Stone vrací. Ihned startuje, aby bránil hlavně lidi. Dochází k poplachu a Měsíc musí být evakuován. Lidé se tedy chtějí ukrýt a věční nepřátelé, tedy Jack a Stone se rozhodnou pro spolupráci. Jack odlétá vstříc nepřátelům. Lee bere jednu jedinou ženu, která zde je jako rukojmí, a má v úmyslu zmizet. Jenže do výtahu k němu stihne vlítnout Stone a v ruce má bombu, na které se odečítá čas…  Autor: Pitryx

režie:
Roland Emmerich
 
 
hraje:
Michael Paré (Felix Stone), Lisa Eichhorn (Terry Morganová), Malcolm McDowell (major Lee), Dean Devlin (Tyler), Brian Thompson (Jake O'Neal), Stephen Geoffreys (Cookie), Leon Rippy (seržant Sykes), Jochen Nickel (Scooter Bailey), Mechmed Yilmez (Marc), John March (Moose Haggerty), Drew Lucas (Riffle), David Williamson (Gallagher), Calvin Burke (kapitán Stojanovik), Andy Howarth (hlídka), William Begatie (pilot Taxi)
 
 
námět:
Roland Emmerich, Oliver Eberle, Dean Heyde, P. J. Mitchell
 
 
scénář:
Dean Heyde, Oliver Eberle
 
 
kamera:
Karl Walter Lindenlaub
 
 
hudba:
Joel Goldsmith
 
 
výprava-architekt:
Oliver Scholl
 
 
kostýmy:
Robin Schannewitzki, Ha Nguyen
 
 
střih:
Tony Wigand
 
 
zvuk:
Hubert Bartholomae, Jens Hasler
 
 
vedoucí produkce:
Michael A.P. Scording
 
 
produkce:
Dean Heyde
 
 
titulky-česká verze:
Tomáš Bartoň
 
 
II. režie:
Oliver Eberle
 
 
vizuální efekty:
Robert G. Brown, Volker Engel
 
 
producent:
Roland Emmerich, Ute Emmerich
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.