Mejdan na písku (1979) [TV hra]

Obrázek není k dispozici.
75 %
 
 
    Žánr: drama / psychologický
    Země: Československo
    Délka: 91 min.
„Jedenáct lidí v mezní životní situaci po tragickém pádu letadla.“
Příběh Mejdan na písku napsal divadelní a televizní režisér Zdeněk Kaloč nejdříve pro jeviště, teprve o rok později, v roce 1979, byla v Brně natočena televizní verze. Četné překlady této dramatické studie mezní situace svědčí o tom, že neobvyklé dílo patřilo ve své době k pozoruhodným novinkám tehdejší dramatické tvorby a bezesporu bylo nejúspěšnější původní hrou píšícího režiséra Zdeňka Kaloče. Námět sám přitom není nijak mimořádný. Na zpáteční cestě z dovolené havaruje letadlo. Část rekreantů spadne do moře, jedenáct katastrofu přežije a zachrání se v pusté písečné rokli na pustém ostrůvku. Čekají na záchranu která nepřichází. Zásoby jídla a vody se ztenčují. Tato modelová komunita prochází nejrůznějšími dramatickými peripetiemi situací a vztahů, které s neobyčejnou pronikavostí zachycují problematiku fungování moci. Situace, oscilující mezi vírou v záchranu a beznaděj, je zkomplikována otevřeným konfliktem po nálezu palubního kontejneru s potravinami.
Autor a režisér Zdeněk Kaloč svůj text realizoval v nezvyklých a málo pohodlných podmínkách opuštěného lomu v Maloměřicích u Brna. Těžké realizační podmínky i nezvykle reálné prostředí - to vše působilo na herce i celý štáb velmi sugestivně. Vznikla tak inscenace, která je i s odstupem šestadvaceti let aktuálním svědectvím o hodnotách i nešvarech lidského charakteru. Po premiérovém odvysílání měla být okamžitě smazána. Díky odvážným lidem zůstala zachována a patří do zlatého archivního fondu brněnského televizního studia. V hlavních rolích: Josef Karlík, Helena Trýbová, Zdena Herfortová, Jana Hlaváčková, Svatopluk Matyáš, Dagmar Bláhová, Vítězslav Jandák. Dramaturg: Dana Špirková. Kamera: Jiří Kačírek.

režie:
Zdeněk Kaloč
 
 
hraje:
Josef Karlík (Olda), Helena Trýbová (Anežka), Svatopluk Matyáš (Robi), Dagmar Bláhová (Edith), Arna Mohelská (paní Květa), Libuše Kafková (Eva), Zdena Herfortová (doktorka), Jana Hlaváčková (Jana), Vítězslav Jandák (Honza), František Houdek (asistent)
 
 
námět:
Zdeněk Kaloč (stejnojmenná divadelní hra)
 
 
scénář:
Zdeněk Kaloč
 
 
kamera:
Jiří Kačírek
 
 
výprava-architekt:
Jaroslav Přeták
 
 
kostýmy:
Zoja Mikotová
 
 
střih:
Lubomír Wachtl
 
 
zvuk:
Lubor Hochmann
 
 
dramaturgie:
Dana Špirková
 
 
vedoucí výroby:
Magda Bočková
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.