MEG: Monstrum z hlubin (2018)

MEG: Monstrum z hlubin (The Meg)
65.9 %
 
 

The Meg

Další název: MEG: Hrozba z hlbín

    Žánr: akční / sci-fi / horor / thriller
    Země: Spojené státy americké / Čína
    Premiéra v ČR: 9.8.2018        
    Délka: 113 min.
POZOR SPOILER

Právě probíhá záchranná akce hluboko pod vodní hladinou. Devět lidí je již zachráněno. Ještě tam však někdo je. Vevnitř ponorky, ale také venku v moři. Drtivou silou to naráží do potopené ponorky a velitel záchranné akce Jonas Taylor všechny odvolává. Jenže se pokazí výlez a lidi z týmu tam uvíznou. Vše zaplavuje voda. Jonas je nucen svou ponorku odpojit a zmizet. Sotva se oddělí, zachraňovaná ponorka imploduje.
Jsme v Šanghaji. Na mořské plošině Mana One, která je výzkumného charakteru přistává vrtulník. V něm přiletěl Morris. Je přivítán mladou bioložkou Suyin. Její otec doktor Zhang provede Morrise částí komplexu a zůstanou v kabině, odkud se řídí sestup ponorky Origin se třemi lidmi. Mají prozkoumat dno Mariánského příkopu, které vlastně není pevným dnem. A posádce, Wallovi, Toshimu a velitelce sličné Lori se podaří pod něj vplout. Tak je objeven nový svět, do kterého je puštěn rover, takové vozítko k průzkumu. Jenže to je po chvíli zničeno, a ten kdo jej zničil zaútočí i na Origin. Spojení je přerušeno. Nezbývá než povolat Jonase, který by měl záchranu dokázat. Proti tomu je Heller, kterému tehdy Jonas zachránil život, ale Heller se domnívá, že v celé akci zklamal.
Mezitím se podařilo posádce Originu něco opravit a nahodili světla. Následuje náraz, při kterém je Lori dost těžce zraněna. A začne jim ucházet vzduch. V reakci na to si Suyin bere kluzák a spěchá k nim pomoci. Také Jonas, kterého přivezli až z Thajska jde se strojem jménem Evolution ku pomoci. Mezitím se na Suyin cosi vrhlo a najednou se ocitá ve stisku obřího hlavonožce. Ten vyvíjí obrovský tlak, a už už by kluzák rozmačkal, kdyby se do něj nezakousl megalodon. Suyin poslechne rozkaz a stoupá k hladině. Jonas začne záchranné práce. Bohužel není čas, protože megalodon se opět blíží, a tak se Toshi obětuje a přichází o život. Zbytek posádky Originu je zachráněn, ale Suin není stejně spokojená, domnívaje že, že tam Jonas Toshiho nechal. Později uzná chybu a omluví se.
Meg se připluje podívat na podmořskou stanici, která je součástí plošiny a dokáže nechat na skle pěkné stopy po zubech. Následně je zachycen signál nouzové bóje. Tři lodi jsou ohroženy. Jonas tam okamžitě pluje i s několika lidmi, ale nalézají již jen trosky. Na návrh označit žraloka lokátorem se Jonas vydá sám plavat v moři a mega trefit z harpuny nabitou vysílačem. To se mu povede, i když při tom málem přijde o kejhák.
Další nápad začíná tím, že si Shyia vleze do protižraločí klece a… Meg klec urve prostě celou a snaží se ji polknout. Naštěstí je zde opět Jonas, který mu tyto choutky překazí. On se pomstí tak, že zaútočí na loď a převrátí ji. Proto všichni nalezou do člunů a místo bojiště opouštějí. Je zde již i vrtulník, povolaný milionářem a posádka z něj na mega zaútočí. Shuiyn otec umírá, ale ostatní dojedou na stanici v pořádku. Milionář opouští plošinu ve vrtulníku, ale zaletí se ještě podívat na mega, pro kterého má nachystáno nemilé překvápko. To se skutečně koná, ale milionář si ho asi představoval zcela jinak.
Na pláži San Ja je plno. Meg míří sem. Ale také sem spěchají Mason a jeho společníci. Hodlají megovi konečně zakroutit krkem. Zpočátku neslaví zrovna velké úspěchy, ale to se později zvrtne. V čí prospěch?  Autor: Pitryx

režie:
Jon Turteltaub
 
 
hraje:
Jason Statham (Jonas Taylor), Ruby Rose (Jaxx Herd), Rainn Wilson (Jack Morris), Cliff Curtis (James 'Mac' Mackreides), Jessica McNamee (Lori), Robert Taylor (doktor Heller), Li Ping-ping (Suyin), Masi Oka (Toshi), Rob Kipa-Williams (D'Angelo), Ólafur Darri Ólafsson, Hongmei Mai (matka), Vithaya Pansringarm (kapitán lodi)
 
 
scénář:
Belle Avery, Dean Georgaris, Erich Hoeber, Jon Hoeber, James Vanderbilt
 
 
kamera:
Tom Stern
 
 
zvuk:
Emma Present
 
 
dabing:
Ladislav Cigánek (Jonas), Klára Kuklová (Suyin), Martin Sobotka (Morris), Svatopluk Schuller (Mac), Zdeněk Podhůrský (Heller), Irena Máchová (Jaxx), Tomáš Juřička (Zhang), Bohdan Tůma (DJ), Filip Švarc (Toshi), Tereza Chudobová (Lori), Radovan Vaculík (Angelo), Ivo Hrbáč (Wall), Petr Svoboda, Radek Hoppe, Miroslava Součková, Jiří Ployhar, Vojtěch Hájek, Tereza Jirotková
 
 
animace:
Juan Alejandro Gomez
 
 
vizuální efekty:
Greg Berridge, Paula Bell, Eduardo Bivar, Nicolette Dyke, Andrew Hofman, Al Bailey, Oscar G. Castillo, Steven F. Yamamoto, Thomas Zauner
 
 
výkonný producent:
Catherine Sü-ťün Jing
 
 
producent:
Belle Avery, Lorenzo Di Bonaventura, Colin Wilson
 
 
kaskadér:
Jacob Tomuri
 
 
překlad:
Milan Stejskal
 
 
režie českého znění:
Veronika Veselá (TSPJ ve studiu Pro-Time, 2018)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.