Maturita za školou (1973)

Maturita za školou
60.4 %
 
 

Další název: Když něco končí, tak něco začíná; Za školou je maturita (prac. názvy); When the Leaving Examination Is Truancy

    Žánr: povídkový
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.10.1973        
    Délka: 70 min.
POZOR SPOILER

Básník
Mladík Zdeněk chodí se Zuzanou. On občas básní a jednou mu vyjde první báseň, čte ji klukům a jeho kamarád Jarda jej požádá, aby napsal dopis jeho dívce. On to tedy udělá, ale výsledek se Jardovi nakonec nelíbí.

Reprezentant
Probíhá utkání ve stolním tenise, ve kterém poráží mladičký Michal Horák mistra světa ze Švédska. Michal má poslední rok gymnázia a chce jít na vysoko školu na biologii. Jenže nějak mu nejde matematika. Hrozí mu, že nebude puštěn k maturitě. Ale kde vzít čas na učení? Nebo se na to vykašlat a zůstat jen ve sportu?

Bíbr Grizzly
Mladík zvaný Bíbr jede na vandr v lokomotivě, kde pomáhá zauhlovat. Pak vandruje sám, až narazí na cestu, kde došlo k autonehodě. Nato má drobný incident s jiným čundrákem, dojde i k potyčce. Bíbr pak v lese narazí na partu dětí, které čekají na svého vedoucího. Ihned se z nich stanou přátelé.  Autor: Pitryx

režie:
Jaromír Hník (1. Básník), Jaromír Borek (2. Reprezentant), Jaromír Dvořáček (3. Bíbr Grizzly)
 
 
hraje:
Oldřich Kaiser (1. Básník + 2. Reprezentant), Jaroslava Schallerová (1. Básník - Zuzana), Tomáš Töpfer (1. Básník - Jarda), Olga Jungová (1. Básník - listonoška), Josef Vondráček (1. Básník - zedník), Josef Šebánek (1. Básník - zedník), Miroslav Masopust (1. Básník - vrchní), Milan Orlowski (2. Reprezentant - Michal), Hana Čížková (2. Reprezentant - Jitka), Jiří Pleskot (2. Reprezentant - prof. Horák), Ladislav Trojan (2. Reprezentant - trenér), Jiří Pick (2. Reprezentant - trenér), Zdeněk Buchvaldek (2. Reprezentant - profesor matematiky zvaný Minus), Václav Sloup (2. Reprezentant - fotbalista), Jaroslava Tichá (2. Reprezentant - zdravotní sestra), Vladimír Kudla (3. Bíbr Grizzly - Bíbr), Karel Augusta (3. Bíbr Grizzly - topič), Jiří Lábus (3. Bíbr Grizzly - Pedro), Viktor Očásek (1. Básník - stařeček), Jan Faltýnek (3. Bíbr Grizzly - číšník), Michal Pečenka (3. Bíbr Grizzly - Lišák Jirka), František Srb, Jaroslav Kučera (3. Bíbr Grizly - Jarda), Petr Mändel, František Skřípek (4. Pytagorejci - kluk), Milada Ježková (Básník - sousedka)
 
 
námět:
Vladimír Kalina
 
 
scénář:
Vladimír Kalina
 
 
kamera:
Miloš Petrolín (1. Básník, 2. Reprezentant), Jan Čuřík (3. Bíbr Grizzly)
 
 
hudba:
Jiří Šust
 
 
výprava-architekt:
Jindřich Götz (1.,2.), Karel Vacek (3.)
 
 
střih:
Miroslav Hájek
 
 
zvuk:
Jiří Hora
 
 
vedoucí produkce:
Jaroslav Prokop (1.,2.), Ludmila Tikovská (3.)
 
 
dabing:
Michal Pavlata (2. Reprezentant - Michal)
 
 
zpěv:
Vladimír Kudla (píseň "Hejno vran")
 
 
dramaturgie:
Karel Štorkán
 
 
asistent režie:
Vilém Kijonka
 
 
asistent kamery:
Stanislav Šťastný (povídka "Bíbr Grizzly")
 
 
fotograf:
Jan Kuděla, Miloslav Mirvald
 
 
spolupráce:
Rudolf Stahl
 
 
verše:
Josef Hanzlík (1. Básník)
 
 
výprava:
Vladimír Mácha (povídky - Reprezentant + Básník)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.