Marie Stuartovna (1936)

Marie Stuartovna (Mary of Scotland)
77.1 %
 
 

Mary of Scotland

    Žánr: drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 123 min.
„Osud jí přichystal těžké zkoušky, přesto nikdy nepřestala milovat a věřit v dobro. Katharine Hepburnová v americkém filmu o životě královny Marie Stuartovny“
V roce 1561 opouští Marie Stuartovna jako vdova Francii a vrací se zpět do rodného Skotska. Od počátku je jasné, že se jako katolička bude dostávat do střetu s protestantskou šlechtou i duchovními. Silně protestantské Skotsko, rozdělené nábožnými spory a politickými ambicemi, její snahu o náboženskou toleranci odmítá. Její nevlastní teta Alžběta I., kterou Marie neuznává za právoplatnou anglickou královnu, proti ní spřádá intriky. Pro udržení svého trůnu a zajištění míru se Marie musí vdát. Rozhodne se pro Jindřicha Stuarta, anglického katolíka, jenž však není rovnocenným partnerem pro sebevědomou královnu. Když Marie pozná odvážného a přímočarého hraběte Bothwella, je to začátek velké lásky a zároveň tragických událostí, které se zapsaly do historie. Alžběta I. považuje Marii za svoji nebezpečnou soupeřku a je rozhodnuta zničit její panování i život.

Film podle divadelní hry Maxwella Andersona vypráví příběh ženy, která se vzdala království pro svou životní lásku a nikdy toho nelitovala. Legendární režisér John Ford, jenž se specializoval na westerny, převyprávěl dramatický životní příběh královny Marie vizuálně vytříbený stylem. Černobílá kamera navozuje kontrastními stíny ponurou atmosféru středověku, v němž se nebezpečí skrývá za každým rohem. V hlavní roli královny Marie září vynikající Katharine Hepburnová, jež vytvořila lidský a uvěřitelný portrét výjimečné panovnice. Její Marie Stuartovna je láskyplná i neústupná, vzdělaná a noblesní žena, jenž uchvacuje svoji osobitostí i krásou. Zajímavostí je, že Hepburnová byla rodově spřízněná se skutečným Jamesem Hepburnem - hrabětem Bothwellem.

Česká televize

režie:
John Ford
 
 
hraje:
Katharine Hepburn (Marie Stuartovna), Fredric March (hrabě z Bothwellu), Florence Eldridge (královna Alřběta I.), Douglas Walton (Lord Darnley), John Carradine (David Rizzio), Robert Barrat (Lord Morton), Gavin Muir (hrabě z Leicesteru), Ian Keith (James Stuart, hrabě z Moray), Moroni Olsen (John Knox), William Stack (Lord Ruthven), Ralph Forbes (Lord Randolph), Alan Mowbray (Lord Throckmorton), Frieda Inescort (Mary Beaton), Donald Crisp (Lord Huntley), David Torrence (Lindsay), Anita Colby (Mary Fleming)
 
 
námět:
Maxwell Anderson (Mary of Scotland (hra, 1933))
 
 
scénář:
Dudley Nichols, Mortimer Offner
 
 
kamera:
Joseph H. August
 
 
hudba:
Nathaniel Shilkret
 
 
kostýmy:
Walter Plunkett
 
 
zvuk:
Hugh McDowell, Denzil A. Cutler
 
 
dabing:
Kateřina Lojdová (Marie Stuartovna), Petr Štěpán (hrabě z Bothwellu), Zuzana Slavíková (královna Alžběta I.), Martin Preiss (Lord Darnley), Jaromír Meduna (Lord Morton), Jindřich Hinke (hrabě z Leicesteru), Miroslav Etzler (James Stuart, hrabě z Moray), Miloslav Mejzlík (John Knox), Jan Vlasák (Lord Ruthven), Tomáš Racek (Lord Randolph), Antonie Talacková (Mary Beaton), Tomáš Juřička (Lord Huntley)
 
 
trikové snímky:
Vernon L. Walker
 
 
výprava:
Van Nest Polglase
 
 
producent:
Pandro S. Berman
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.