Marie Rottrová (2008)

Obrázek není k dispozici.
68.3 %
 
 

Po stopách hvězd: Marie Rottrová

    Žánr: dokument
    Země: Česká republika
    Délka: 26 min.
Marie Rottrová má za sebou pestrou a bohatou profesionální kariéru. Věnovala se nejen zpěvu, ale i moderování. Ve své době moderovala talk show Divadélko pod věží. Kromě toho hrála ve dvou filmech - v hudební pohádce Plaváček a v slovenském muzikálu Neberte nám princeznu. Jinak ale po celou svou kariéru zůstala věrná zpěvu. Začínala jako rocková, soulová zpěvačka, později odbočila více k popu, ale nadále v jejím projevu zůstaly soulové kořeny. Stala se tak naprosto výjimečnou osobností naší populární hudby. Zajímavý je také její bohatý osobní život, který nebyl vždy šťastný, nicméně Marie Rottrová poměrně statečně zvládala veškeré životní překážky. A tak dokázala zanechat za sebou nejen úspěšnou kariéru profesionální zpěvačky, ale vedle toho také vychovat dva syny. Kariéra pro ni nikdy nebyla na prvním místě. Vždy se věnovala také svému osobnímu životu, který pro ni byl velmi důležitý a tak trochu korespondoval i s texty písní, které zpívala.
Marie Rottrová pochází z hudebnické rodiny, otec byl varhaník, matka zpěvačka. Od mládí se učila hrát na klavír. Po maturitě pracovala jako úřednice. V roce 1960 se zúčastnila ostravské hudební soutěže, která hledala mladé talenty a kterou doprovázel Orchestr Gustava Broma. Na podkladě této soutěže dostala pozvánku do Československé televize, kde vystoupila poprvé s písničkou Rozmarné stvoření.
Po celou dobu odolávala nabídkám na přesídlení do Prahy a až do roku 1985 zůstávala věrná rodné Ostravě. První gramofonové nahrávky se dočkala až se skupinou Flamingo (později byla přejmenována na skupinu Plameňáci).
Dobře otextované písničky a pečlivost při svých veřejných vystoupeních následně způsobily, že si Marie Rottrová vytvořila image velice milé, příjemné a neustále optimisticky naladěné ženy. Koncem 80. let se objevily zdravotní problémy, později také psychické problémy, které způsobily to, že se Marie Rottrová rozhodla svou kariéru ukončit a stáhnout se do ústraní. Naštěstí to nebylo navždy a ke zpívání se opět vrátila.

režie:
Kateřina Průchová
 
 
námět:
Šárka Šedivá
 
 
scénář:
Kateřina Průchová
 
 
kamera:
Lubomír Glavanakov
 
 
střih:
Marek Škarpa, Michal Novák
 
 
produkce:
Michaela Baierová
 
 
dramaturgie:
Jaroslava Pešková
 
 
producent:
Jana Zahradníková (za ČTv)
 
 
účinkuje:
Pavel Bobek (sebe), Jiří Černý (sebe), Naďa Konvalinková (sebe), Jiří Lábus (sebe), Zuzana Maléřová (sebe), Vladimír Vlasák (sebe), Jaroslav Wykrent (sebe), Miloš Zapletal (sebe)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.