Marie Antoinette (1938)

Marie Antoinette
82 %
 
 
    Žánr: drama / historický
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 160 min.
„...kostýmní drama o příchodu Marie Antonietty do Francie, až po její smrt pod gilotinou...“
Film Marie Antoinetta, z roku 1938 v USA byl natočen podle autobiografie z 18.století v období od roku 1755 -1793, královnou Francie, Marií Antoinettou, od chvíle, kdy odjela z rodného Rakouska, až po její smrt gilotinou během Velké francouzské revoluce.

Podle jejího životopisu upravil spisovatel a historik-Stefan Zweig. Ve filmu byly použity repliky slavnostních oděvů, šaty, paruky i vlečky měly přesně stejnou váhu, jako při slavné svatbě Marie Antoinetty a Ludvíka XVI.
Marie Antoinetta (Norma Shearer) byla zasnoubena a provdána za francouzského Dauphina Luise XVI (Robert Morley).
Manželství bylo slavně uzavřeno v roce 1770. Zpočátku je tato mladinká princezna izolována, je stále ještě panna, a manžel je stydlivý, osamělý, mladík, který by byl raději zámečník, než následník trůnu. Později se Marie Antoinetta zařazuje do společnosti se všemi právy, a seznamuje se se švédským hrabětem Axelem de Fersenem (Tyrone Power). Mezi nimi vzplane bouřlivá láska. Axel učí Antoinettu poznávat lidi, učit se, co je důležité na jejím místě nastávající královny. Pomáhá v jejím hledání sama sebe a odpovědnosti.
Ve druhé polovině filmu, se po smrti Ludvíka XV. stane Marie královnou, porodí děti, a stává se vládkyní po boku krále Ludvíka XVI. Postupem času se však zvedají hlasy proti obecné chudobě a hladu, zatím co šlechta a především královna a dvůr žijí rozmařile, a zhýrale na úkor francouzského lidu. Jako odveta propuká zakrátko francouzská revoluce a začnou padat především urozené hlavy…….

MartaH.clara.b  Autor: clara.bow

režie:
W.S. Van Dyke
 
 
hraje:
Norma Shearer (Marie Antoinette), Tyrone Power (Axel de Fersen), John Barrymore (král Ludvík XV), Robert Morley (král Ludvík XIV), Anita Louise (princezna de Lamballe), Joseph Schildkraut (vévoda Phillipe d'Orleans), Gladys George (Madame du Barry), Henry Stephenson (hrabě de Mercey), Cora Witherspoon (hraběnka De Noailles), Barnett Parker (kníže De Rohan), Reginald Gardiner (Charles D'Artois), Henry Daniell (La Motte), Leonard Penn (Toulan), Albert Dekker (markýz de Provence), Alma Kruger (císařovna Marie Terezie), Joseph Calleia (Drouet), George Meeker (Robespierre), Scotty Beckett (mladý Dauphin), Marilyn Knowlden (princezna Terezie), Bonnie Bannon (dívka)
 
 
námět:
Stefan Zweig (biografie (1932))
 
 
scénář:
Claudine West, Donald Ogden Stewart, Ernest Vajda
 
 
kamera:
William H. Daniels
 
 
hudba:
Herbert Stothart
 
 
kostýmy:
Gile Steele
 
 
střih:
Robert Kern
 
 
zvuk:
William E. Edmondson, William Steinkamp
 
 
zvláštní efekty:
Slavko Vorkapić
 
 
výprava:
Cedric Gibbons
 
 
producent:
Hunt Stromberg
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.