Mandolína kapitána Corelliho (2001)

Mandolína kapitána Corelliho (Captain Corelli's Mandolin)
72.7 %
 
 

Captain Corelli's Mandolin

    Žánr: drama / hudební / romantický
    Země: Spojené státy americké / Francie / Velká Británie
    Premiéra v ČR: 8.11.2001        
    Délka: 127 min.
„Láska si nevybírá.“
Život na malebném řeckém ostrůvku Kefallénie má svůj neměnný řád. Čas jakoby se tu už dávno zastavil a do lidských osudů kromě běžných rozmíšek a občasného zemětřesení nic rušivého nezasahuje. To se ale má změnit. Druhá světová válka se přiblíží až sem a v roce 1940 ostrov obsadí italská armáda. Snoubenec Pelagie, dcery místního lékaře Jannise, odchází s dalšími rybáři bojovat proti Italům do Albánie a na dívčiny dopisy neodpovídá. Pelagia, stejně jako mnoho dalších vesničanů, podlehne kouzlu usměvavých a hudbymilovných italských vojáků, kteří pořádají příležitostné koncerty na náměstí a vůbec se nechovají jako okupanti. Její vztah ke kapitánu Corellimu přerůstá postupně ve vážnější pouto, ale válka, do té doby skrytá někde daleko, zanedlouho dorazí i na Kefallénii…

Rozsáhlý román anglického spisovatele Louise de Bernierese Mandolína kapitána Corelliho (1994, česky 2000) byl převeden do stejnojmenného filmu anglickým režisérem Johnem Maddenem (nar. 1949), zkušeným veteránem z divadelních jevišť i televize, který se asi nejvíc proslavil kostýmním romantickým příběhem Zamilovaný Shakespeare (1998). V Mandolíně kapitána Corelliho (2001) se soustředil především na vykreslení ústředního milostného vztahu, do něhož krutě zasáhne válka. Hlavní role ztělesnily herecké hvězdy Nicolas Cage a Penélope Cruzová, jimž ve výrazných vedlejších úlohách zdařile sekundují John Hurt (doktor Jannis), Christian Bale a Irene Papasová (snoubenec Mandras a jeho matka). Režisér film natočil s výrazným podílem oscarového kameramana Johna Tolla v autentických exteriérech řeckého ostrova, kde se příběh odehrává.

Zdroj: ČT

režie:
John Madden
 
 
hraje:
Nicolas Cage (kapitán Antonio Corelli), Penélope Cruz (Pelagia), John Hurt (doktor Jannis), Christian Bale (Mandras), David Morrissey (kapitán Weber), Irene Papas (Drosula), Piero Maggiò (Carlo), Vincent Riotta (zásobovač), Gerasimos Skiadaresis (Stamatis), Mihalis Giannatos (Kokolios), Katerina Didaskalou (Lemonina matka), Roberto Citran (generál Candin), Patrick Malahide (plukovník Barge), Tassos Palatzidis (obyvatel města), Salvatore Lazzaro (vojak), Aspasia Kralli (paní Stamatisová), Viki Maragaki (Eleni), Joanna-Daria Adraktas (malá Lemoni), Ira Tavlaridis (starší Lemoni), Emilios Chilakis (Dimitris), Nikos Karathanos (Spiros)
 
 
námět:
Louis de Bernières (román)
 
 
scénář:
Shawn Slovo
 
 
kamera:
John Toll
 
 
hudba:
Becky Bentham (supervize), Stephen Warbeck
 
 
výprava-architekt:
Jim Clay
 
 
kostýmy:
Alexandra Byrne
 
 
střih:
Mick Audsley
 
 
zvuk:
Peter Lindsay, Paul McFadden
 
 
produkce:
Tim Bevan, Eric Fellner, Kevin Loader, Mark Huffam
 
 
titulky-česká verze:
Natálie Nádassy
 
 
choreografie:
Quinny Sacks
 
 
zvláštní efekty:
Richard Conway (supervize)
 
 
II. režie:
Vic Armstrong
 
 
koproducent:
Liza Chasin, Jane Frazer, Debra Hayward
 
 
koordinátor kaskadérů:
Marc Cass, Jim Dowdall
 
 
vizuální efekty:
Paul Riddle (supervize), Double Negative
 
 
masky:
Lois Burwell
 
 
odborný poradce:
Richard Smedley (vojenská technika)
 
 
nahrál:
Giovanni Parricelli (sólo na manfolínu), Dario Rosetti-Bonnel (sólo na kytaru)
 
 
prostetika:
Conor O’Sullivan
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.