Malé ženy (1949)

Malé ženy (Little Women)
85 %
 
 

Little Women

    Žánr: drama / rodinný
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 121 min.
Již po mnoho generací je mezi ženskými čtenářkami oblíben román „Malé ženy“ od americké spisovatelky Louise May Alcottové (1832 – 1888). Na základě vlastních vzpomínek z dětství o soužití s třemi sestrami napsala tato autorka svůj román, do něhož promítla mnoho skutečných okamžiků ze svého mládí. Také filmaři několikrát sáhli po tématice příběhu čtyř sester, které zůstávají doma s matkou v době, kdy otec musel odejít do války, aby bojoval za Unii. Čtyři sestry – Amy, Beth, Jo a Meg Marchovy mají každá svůj svět, své sny, své touhy. Je až neuvěřitelné, jak ve své době dokázala Louise May Alcottová vystihnout psychologickou stránku mladých dívek, v jejichž představách se mísí snový svět se skutečnou realitou. Je tu touha po samostatnosti a emancipaci. Na svou dobu totiž Louise May Alcottová projevovala velmi pokrokové a nadčasové názory, toužila po realizaci žen v různých profesích. Přesto však hlavním cílem čtyř sester Marchových (stejně jako v reálném životě čtyř sester Alcottových) je pomoci matce překlenout nelehké období, kdy otec bojuje ve válce, opustit ve chvíli, kdy jsou vystaveny tvrdé realitě, svůj imaginární svět snů, a dojít předčasné dospělosti a vyzrálosti.

Filmový a původně románový příběh se odehrává ve městě Concord, které se nachází v americkém státě Massachusetts. L. M. Alcottová vydala poprvé tento román v roce 1868. V této filmové verzi z roku 1948 na sebe výrazně upozornila krásná a teprve šestnáctiletá Elizabeth Taylorová. Kostýmní podívanou odehrávající se v druhé polovině 19. století, natočila společnost MGM, ve Spojených státech měl snímek premiéru 10. března roku 1949.  Autor: Hortensie

režie:
Mervyn LeRoy
 
 
hraje:
June Allyson (Jo), Peter Lawford (Teodore Lawrence), Margaret O'Brien (Beth), Elizabeth Taylor (Amy), Janet Leigh (Meg), Rossano Brazzi (Prof. Baeher), Mary Astor (Marmee), Lucile Watson (teta March), C. Aubrey Smith (Mr. Laurence), Elizabeth Patterson (Hanah), Leon Ames (Mr. March), Harry Davenport (Dr. Barnes), Richard Wyler (John Brooke), Connie Gilchrist (Mrs. Kirkeová), Ellen Corby (Sophie)
 
 
námět:
Louisa May Alcott (román (1868))
 
 
scénář:
Victor Heerman, Sarah Y. Mason, Andrew Solt
 
 
kamera:
Robert H. Planck
 
 
hudba:
Adolph Deutsch
 
 
střih:
Ralph E. Winters
 
 
producent:
Mervyn LeRoy
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.