Malcolm X (1992)

Malcolm X
69.6 %
 
 
    Žánr: životopisný / drama / historický
    Země: Spojené státy americké / Japonsko
    Délka: 202 min.
Námětem filmu režiséra Spika Leeho se staly osudy kontraverzního černošského politika a kazatele Malcolma X. Lee hovořil o svém projektu jako o nejdůležitějším filmu 20. století a jeho mínění zjevně s sním sdíleli i mnozí jiní, protože když film překročil předpokládanou hranici výrobních nákladů (28 miliónů dolarů), zajišťovali jeho financování prominetní černošské osobnosti jako basketbalista Michael Jordan či pop hvězda Prince.

Malcolm X (vynikající Denzel Washington) se narodil 19.5.1925 jako Malcolm Little a jako sedmnáctiletý se už pohyboval v podsvětí newyorského Harlemu. V 21 letech byl odsouzen na 10 let vězení a tam se seznámil s militantním hnutím Elijaha Muhammeda Nation of Islam. Po propuštění konvertoval k islámu a jako militantní černý muslim se stavěl proti integrační politice Martina Luthera Kinga a propagoval úplné oddělení ras. V roce 1964, po pouti do Mekky, se však od hnutí Nation of Islam odklonil, založil Organizaci afro-americké jednoty - a stal se psancem, vystaveným stálým výhružkám, sledovaným CIA a pronásledovaným černým muslimy. 21. února 1965 byl během svého projevu v Harlemu zastřelen.

Leeův film neprozrazuje příliš o člověku Malcolmu X., o jeho konfliktech a proměnách. Je to film, který je spíše oslavou idolu, který však zůstává podivně plochým a snímek se tak stáva konvenčním politickým životopisem.  Autor: curil

režie:
Spike Lee
 
 
hraje:
Denzel Washington (Malcolm X), Angela Bassett (Dr. Betty Shabazzová), Al Freeman (Elijah Muhammad), Ashanti (studentka), Albert Hall (Baines), Spike Lee (Shorty), Theresa Randle (Laura), Kate Vernon (Sophia), Lonette McKee (Louise), Debi Mazar (Peg), Phyllis Yvonne Stickney (Honey), Wendell Pierce (Ben Thomas), Sharon Washington (Augusta), Elise Neal (šlapka), Laurie Ann Gibson (tanečnice), Delroy Lindo, Dion Graham, Tommy Hollis (Earl), O.L. Duke (Pete), Stephen James (tv reportér), Michael C. Mahon (vězeň), Joe Seneca (Toomer), Jean-Claude La Marre (Benjamin 2X), LaTanya Richardson (Lorraine), Veronica Webb (sestra Lucille Rosary), Norma Miller (tanečnice), Reggie Montgomery (Dick Jones)
 
 
námět:
Alex Haley
 
 
scénář:
Spike Lee, Arnold Perl
 
 
kamera:
Ernest R. Dickerson
 
 
hudba:
Terence Blanchard
 
 
výprava-architekt:
Wynn Thomas
 
 
kostýmy:
Ruth E. Carter, Rapitse Montsho (Jihoafrická republika)
 
 
střih:
Barry Alexander Brown
 
 
mluví:
Jonathan Peck (hlas v telefonu)
 
 
zpěv:
Perry Como ("Round and Round")
 
 
zvláštní efekty:
Steven Kirshoff
 
 
koproducent:
Jon Kilik, Monty Ross, Preston L. Holmes
 
 
koordinátor kaskadérů:
Jeff Ward
 
 
vizuální efekty:
Randall Balsmeyer (supervize)
 
 
spolupráce:
Ashley Culp
 
 
nahrál:
Howard Johnson (tuba)
 
 
producent:
Spike Lee, Marvin Worth, Ahmed Murad (Saúdská Arábie)
 
 
kaskadér:
Janet Paparazzo
 
 
casting:
Robi Reed-Humes, Yetta Gottesman
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.