Madame Sans-Géne (1971) [TV inscenace]

Madame Sans-Géne
82.5 %
 
 
    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Délka: 86 min.
„Říkala každému do očí, co si myslí. Komedie o prostořeké šlechtičně a markytánce Napoleonovy armády. TV adaptace hry Victoriena Sardoua.“
Jsme v době francouzské revoluce, v roce 1792, a Francií právě zmítají boje, v nichž svou malou úlohu sehraje i rázná a výřečná pradlena Kateřina. V té bouřlivé době Kateřina, která se ničeho nebojí, pere prádlo mladému důstojníčkovi s iniciálami BN, do něhož je tajně platonicky zamilovaná, a také zachrání zraněného důstojníka rakouské armády. Po letech se opět ústřední postavy setkávají. Když se její přítel a pozdější muž stane maršálem napoleonské armády, je i ona nucena vést společenské styky na nejvyšší úrovni. Její laskavé srdce, ale i přirozená touha po spravedlnosti a životě bez přetvářky spolu s její výřečností, ji dostávají do nesnází, stejně jako ji vyzdvihnou v očích samotného Napoleona, kterému pomůže svým bystrým zásahem od soukromých problémů a možná i ostudy.

Televizní přepis komedie Victoriena Sardoua z roku 1971 se stal velkou a v takovém rozsahu možná jedinou televizní hereckou příležitostí pro Mílu Myslíkovou, která tu vytvořila v titulní roli postavu temperamentní, upřímné, srdečné ženy, kterou nezměnily zasloužené pocty, ani urážky či privilegia.

režie:
František Laurin
 
 
hraje:
Míla Myslíková (pradlena Kateřina), Josef Vinklář (seržant Joseph), Karel Vlček (Napoleon Bonaparte), Eva Klepáčová (královna Neapolská), Růžena Merunková (kněžna z Luccy), Vilém Besser (hrabě Neippert), Karel Máj (role neurčena), Josef Chvalina (Joseph Fouché), Stanislav Neumann (role neurčena), František Horák (role neurčena), Jorga Kotrbová (pradlena), Zdeňka Černá (role neurčena), Daniela Kolářová (pradlena), Miluše Zoubková (role neurčena), Ema Skálová (kněžna), Jana Hermachová (šlechtična), Jarmila Smejkalová (madame de Bülow), Jiří Novotný (voják), Zdeněk Dítě (role neurčena), Josef Koza (role neurčena), Zdeněk Ornest (maršál), Ivo Kubečka (rytíř Forso), Miloš Hlavica (kapitán Saint Marsan), Ladislav Kazda (role neurčena), Dalimil Klapka (Rustan), Věra Koktová (císařovna Marie-Louisa), Jiří Smutný (role neurčena), Oldřich Musil (role neurčena), Lída Vostrčilová (role neurčena)
 
 
námět:
Victorien Sardou (divadelní hra "Madame Sans-Gêne" (1893))
 
 
scénář:
František Laurin (televizní úprava)
 
 
kamera:
Eduard Landisch
 
 
hudba:
Milan Jíra
 
 
výprava-architekt:
Milan Starý (scéna)
 
 
kostýmy:
Ladislav Branč
 
 
střih:
Jana Malásková
 
 
zvuk:
Zdeněk Stropek
 
 
II. kamera:
Bohuslav Kudláček, Vladimír Řezníček, Jan Voženílek
 
 
masky:
Vlasta Okrouhlíková, Petr Hovorka
 
 
dramaturgie:
Zdena Josková
 
 
asistent režie:
Anna Pevná
 
 
překlad:
Eva Bezděková
 
 
vedoucí výroby:
Eva Heřmanová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.