Mackennovo zlato (1969)

Mackennovo zlato (Mackenna's Gold)
81.7 %
 
 

Mackenna's Gold

    Žánr: western
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 14.1.1972        
    Délka: 128 min.
„Šerif Mackenna je jediný, kdo zná cestu k prokletému pokladu v Zlatém údolí.“
Šerif MacKenna se při svých kontrolách mezi skalami stává snadným terčem pro opuštěného starého Apače, který po něm hned střílí z pušky. Ani to sám nečeká, ale dostane se k plánku, který ukazuje, jak se dostat do kaňonu plného zlata u Chvějících se skal. Po zlatě baží mladí indiáni ale i zločinci, kteří jdou přes mrtvoly. A protože MacKennovi už dávno nejde o zlato, když zjistí, že zraněný Apač zemřel, mapu spálí v plamenech. Bandité vedení Coloradem, dají brzy o sobě vědět. Zabijí rančera - soudce Bergmanna, který jim musel nabídnout pohostinnost, ale ve chvíli, kdy si chtěli vzít jako rukojmí jeho dceru Ingu, vytáhl pistoli. Velice krátká chvíli psancům stačí na to, aby překvapili šerifa MacKenna při kopání hrobu pro indiánského náčelníka. Zjistí, že plánek shořel na ohníčku, počítají s tím, že šerif má fotografickou paměť a ten je pod hrozbou smrti dovede k bájnému pokladu, který již stál mnoho lidských životů. K psancům se přidali spořádaní obchodníci, soudce i Adams, jenž jako jediný kdysi zlato viděl, dříve než jej Apačové oslepili. Každý vidí svůj díl pokladu, ale když je překvapí armáda, mnozí padnou pod sprškou střel. Této situace využije MacKenna a s Ingou se pokoušejí na koních uniknout. Ale zlata se nechce Colorado vůbec ani v myšlenkách vzdát, štve svého koně za uprchlíky, což se jemu a těm jeho nejvěrnějším podaří, jsou dostiženi. Zlato pobláznilo tolik seržanta Tibbse, že zastřelil dva vlastní vojáky, aby se mohl přidat k Coloradovým psancům. MacKenna se jednoho dne zastaví u skal, všem prozradí, že zítra budou v kaňonu, ale že tam žádné zlato není. Je jich celkem šest a nikdo neví, co je druhý den čeká.

Nový český dabing vznikl v roce 2010, Jan Šťastný (Gregory Peck) - MacKenna, Otakar Brousek ml. (Omar Sharif) - Colorado...  Autor: jarda53

režie:
J. Lee Thompson (.)
 
 
hraje:
Gregory Peck (MacKenna), Omar Sharif (Colorado), Telly Savalas (seržant Tibbs), Camilla Sparv (Inga Bergmannová), Julie Newmar (Hesh-Ke), Keenan Wynn (Sanchez), Ted Cassidy (Hachita), Lee J. Cobb (redaktor), Raymond Massey (kazatel), Burgess Meredith (obchodník), Anthony Quayle (starý Angličan), Edward G. Robinson (Adams), Eli Wallach (Ben Baker), Shelley Morrison (Pima), Eduardo Ciannelli (Prairie Dog), Robert Phillips (Monkey)
 
 
scénář:
Carl Foreman (.)
 
 
kamera:
Joseph MacDonald (.)
 
 
hudba:
Quincy Jones (.)
 
 
střih:
Bill Lenny (.)
 
 
dabing:
Ondřej Kavan (Čt 2010 - Colorado), Marek Vašut (Čt 2010 - Tibbs), Lucie Benešová (Čt 2010 - Inga Bergman), Stanislav Lehký (Čt 2010 - Sanchez), Ivo Novák (Čt 2010 - Hachita), Zdeněk Hess (Čt 2010 - redaktor), Karel Gult (Čt 2010 - kněz), Otakar Brousek (Čt 2010 - starý Angličan), Pavel Pípal (Čt 2010 - Adams), Martin Stránský (Čt 2010 - Ben Baker), František Němec (Čt 2010 - Vypravěč), Petr Lenděl (Čt 2010 - zvuk), Zbyšek Pantůček (Čt 2010 - kupec), Miloš Kostner (Čt 2010 - Vedoucí produkce), Alena Poledňáková (Čt 2010 - Vedoucí dramaturg), Vladimír Tišnovský (Čt 2010 - Šéfproducent), Michal Vostřez (Dialogy a režie)
 
 
producent:
Carl Foreman, Dimitri Tiomkin
 
 
překlad:
Jana Čermáková (Čt 2010)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.